Исторически момент край Преспанското езеро: Гърция и Македония подписаха договора за името


Исторически момент край Преспанското езеро: Гърция и Македония подписаха договора за името
18 Юни 2018, Понеделник


Това слага край на 27-годишния спор между Атина и Скопие

Автор: Десант

На церемония на Преспанското езеро, намиращо се на границата между Македония, Гърция и Албания, на гръцка земя, гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс и македонският му колега Никола Димитров подписаха договора, който слага край на 27-годишния спор между Атина и Скопие за името на Македония.



Този договор дава възможност на Република Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз и да стане пълноправен член на НАТО.

По отношение на езика е предвидено, че и в ООН остава да пише - македонски език - без никаква бележка под линия с доуточнение.

Документът е озаглавен „Окончателно споразумение за решаване на различията описани в резолюции 817 и 845 на Съвета да сигурност на ООН и прекратяване на временното споразумяване от 1995 г. и установяване на стратегическо партньорство между страните”.

Що се отнася до гражданството или националността, споразумението предвижда то да е: македонец /гражданин на Република Северна Македония.

Химнът, гербът и знамето на югозападната ни съседка не се променят, както и кодовете МК-МКД, докато регистрационните номера и документите за самоличност не са част от международна кодификация и за изготвянето им ще се следва написаното в договора, пише в документа.

Предстои той да бъде ратифициран от гръцкия и македонския парламенти и след това в периода от юли до октомври македонското правителство трябва да организира референдум и ако резултатът е положителен, ще се продължи с конституционна ревизия.


В категории: Новини , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки