Поредна турска провокация: Пак вадят „студените досиета" за граничаря Михаил Цонков


Поредна турска провокация: Пак вадят „студените досиета" за граничаря Михаил Цонков
15 Юни 2018, Петък


Въпреки че е оправдан от Европейския съд, съседите пратиха поредните призовки до българите, защитили границата ни от турски бракониери

Автор: Десант

Съдебните власти в Турция отново се опитват да извадят от „студените досиета" случая с българския граничар Михаил Цонков и колегите му, за да ги съдят за инцидента от 17 април 2008 г., при който загина турски бракониер на калкан, при навлизане на съседска гемия в наши териториални води.

В петък сутринта четиримата вече бивши служители на Гранична полиция Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петров и Николай Костов получиха поредните призовки от съда в Къркларели (някогашен Лозенград), с които са извикани да се явят в бургаския съд на 16 юли, да са получат документацията по делото и обвинителния акт. 



Турците настояват те да бъдат екстрадирани в югоизточната ни съседка и да бъдат съдени там.

Припомняме, че в началото на миналата година ​Турция отново се опитва да съживи случая, посягайки към един българин, рискувал собствения си живот, за да защити границата ни.

Тогава настоящият вицепремиер Валери Симеонов коментира: „Това е недопустимо изкривяване и изопачаване на международното право", имайки предвид, че у нас наказателното производство срещу бившите граничари отдавна е прекратено и те са оневинени, а плюс това през 2014 г. Европейският съд за правата на човека в Страсбург също обяви случая за нещастен инцидент.

Днес техният адвокат Росен Кожухаров коментира: ​„Самият аз съм озадачен. Наказателното производство тук отдавна е прекратено. Не се притеснявам от екстрадиране, дотолкова, че получихме уверението и на главния прокурор Сотир Цацаров, че това няма да се случи. Още миналата година те бяха привикани и цялата документация по случая бе изпратена на турската страна. Не мога да разбера за какви обяснения става въпрос. Притеснителното е, че производството по случая на турския наказателен съд все още продължава. Какво ще е неговото решение – само може да гадаем”.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки