В село Крум оплетоха гигантски терлик за Гинес


В село Крум оплетоха гигантски терлик за Гинес
Снимки: ТВ Димитровград
08 Юни 2018, Петък


Той ще направи „прощъпулник" на Празникът на плетките

Автор: Десант

Гигански терлик с дължина от пръстите до петата 4,10 м, близо метър височина и тежък 50 килограма ще покажат за първи път в димитровградското село Крум по повод Световния ден на плетенето.

Творението е дело на 20 жени от селото, които със сръчните си ръце в продължение на шест месеца са изработвали най-голямото подобно плетиво в света, с което селото ще кандидатства в "Книгата за рекордите Гинес", съобщават местните медии.

Терликът е плетен в читалището. Неговите майсторки са го започнали след Богоявление и завършили работата по него в началото на май.Празникът на плетките ще се проведе на 9 юни  в селския парк, като събитието се организира за трета година от местното читалище и кметството. Фестивалът съхранява старите техники на ръчно плетиво, които тук се предават от поколение на поколение.

Великанският терликът също е изработен по модел, типичен за селото, от разноцветни прежди.

С гигантски терлик, ушит от неговите жители през 2006 г. за включване в книгата "Рекордите на Гинес" кандидатства кърджалийското село Дъждовница. Той бе дълъг 2,5 метра, плетен на две куки в продължение на два месеца и изработен от над 6 килограма разноцветни прежди.

По време на празника в Крум най-сръчните майсторки на куките ще се включат в конкурс за плетиво, за да покажат своите умения. Наред с това ще се проведе и конкурс за стари градски песни.

По обяд ще се проведе атрактивно ревю на ретро костюми.

Всички гости на празника ще бъдат посрещнати с локум на клечка.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки