Започна редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО


Започна редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО
08 Юни 2018, Петък


Заседанието се повежда в новата Главна квартира на Северно атлантическия пакт

Автор: Десант

Редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО започна днес, 7 юни 2018 г., в новата Главна квартира на Северно атлантическия пакт в Брюксел. Непосредствено преди началото й беше проведено отделно заседание във формат съюзници, участващи в инициативата „Концепция рамкова държава“, под ръководството на Германия.

Основният форум започна с обсъждане на подготовката на предстоящата Среща на върха на НАТО, която ще се проведе на 11-12 юли 2018 г. Фокусът на дискусиите беше справедливото споделяне на тежестите и отговорностите в Алианса, включително изпълнението на ангажимента за инвестиции в отбраната.

Министрите обсъдиха развитието на възпиращия и отбранителен потенциал на пакта и съгласуваността на усилията на съюзниците в тази област. Бяха дискутирани и рамката за Юга, предприетите от НАТО действия за модернизация и адаптация, които включват адаптация на Командната структура на Алианса, както и промените на институционално ниво.

Предстои работна вечеря, на която ще бъдат обсъдени ролята на НАТО в противодействието на тероризма и проектирането на стабилност в периферията на Алианса. В това направление основен приоритет е трансформирането на дейностите на Алианса в подкрепа на Ирак чрез провеждане на небойна мисия.

В рамките на срещата днес министър Красимир Каракачанов и министърът на отбраната на Черна гора Предраг Бошкович подписаха „Протокол за сътрудничество между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Черна гора в областта на военното образование и подготовка“.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки