За първи път традиционното изкачване на връх Руй ще е по три маршрута


За първи път традиционното изкачване на връх Руй ще е по три маршрута
Снимка: Уикипедия
31 Май 2018, Четвъртък


Вижте какви ограничения на движението ще има и каква организация е създадена за планинарите

Автор: Десант

На 23 юни ще се проведе деветото международното изкачване на връх Руй. Детайлите по организацията му бяха уточнени в последния майски ден на среща между представители на Община Трън, Гранично полицейско управление-Трън и Трънско туристическо дружество.

За първи път изкачването ще се осъществи по три маршрута – от Зелениград, Забел и Ломница. Стартът и от трите пункта е в 10 ч. На всеки от маршрутите ще има представители на Трънско туристическо дружество, които ще съдействат на туристите при необходимост, съобщават от дружеството.

Мотото на съвместната инициатива е „Традиция за бъдеще“ и се организира от Община Трън и Община Бабушница. Разстоянието от трънското село Забел до връх Руй е 10 километра, които се минават за около 2 часа при нормално темпо на ходене. По трасето до върха няма вода, предупреждават организаторите.

Туристите предварително са предупредени също, че в планината има опасност от рязка смяна на времето. За тези от тях, които са без собствен транспорт, ще бъде организиран превоз с автобус с от Трън до село Забел. Организираният превоз ще потегли в 9 ч. от паркинга пред Община Трън, а връщането ще бъде в интервала между 17,30 и 18,00 ч. от селото.

Тази година ще има ограничения за движението на моторни превозни средства към върха. С цел
избягване на неудобството от съвместно изкачване на хора и автомобили, движението на джиповете ще бъде забранено от 10 до 13 ч. За реда на движението ще следят патрули на „Гранична полиция“.

Моторни превозни средства ще могат да се качват към хижата в интервала от 8,30 до 10,00 и след 13,00 часа.

За всеки от участниците в изкачването Община Трън ще осигури боб чорба, която ще се раздава на хижа „Руй“. Поради това, че връх Руй се намира на границата е необходимо желаещите да изпратят трите си имена и ЕГН на един от двата имейла: rdgp_dragoman@abv.bg или obshtina_tran@mail.bg, допълват от Трънско туристическо дружество.

Връх Руй е сред Покорител на десетте планински първенци на Български туристически съюз. Печат има в едноименната хижа и в туристически информационен център град Трън.

Върхът е гол и на самия него е граничния камък. На около километър преди село Забел е църквичката с гордото име манастир „Св. Свети Димитър", който е основан през 1240 г.


В категории: Новини , Забележителности

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Plamen
01.06.2018 07:10:58
0
0
Мисля че е незаконно да се изисква изпращането на лични данни на поща! Гранична полиция ще бъде така добра да провери документите на присъстващите.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки