Запорираха сметки на „БДЖ - Пътнически превози”.


Запорираха сметки на „БДЖ - Пътнически превози”.
Снимка: Архив "Десант"
31 Май 2018, Четвъртък


Транспортният министър е поискал активиране на държавната помощ, одобрена от ЕК

Автор: Десант

Кредиторите по втория облигационен заем, предоставен на „БДЖ Холдинг”, са запорирали сметките на „БДЖ - Пътнически превози”.

Причината е, че дъщерната компания е солидарен длъжник с холдинга. Запорът е заради иск за 40 милиона лева, коментира пред БНТ Велик Занчев, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Запорът е частичен, уточни Занчев. „103 милиона е целият дълг, който се дължи по втора облигационна емисия. Тази втора облигационна емисия е емитирана 2007 г. Ние сме изплатили част от нея и към момента БДЖ Холдинг дължи 103 милиона главници”, обясни зам. - министърът.

Разпродажба на активи на националния железопътен превозвач няма да се извършва, обявиха от БДЖ.

Двама от кредиторите по Втория облигационен заем са подали иск в Софийски градски съд за 40 млн. лв. от главница по заема срещу „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД и след решение на СГС искът е одобрен частично в размер на 20 млн. лв. в полза на облигационерите, вследствие на което са запорирани сметки на дружеството.

Вторият облигационен заем, който е в размер на 240 млн. лв. е взет през 2007 г. за рефинансиране на стари задължения към различни институции и за извършване на текущи ремонти на товарни вагони, като реално не е бил наложителен за извършването на дейността на дружеството. До момента остатъкът на задълженията по заема е в размер на 103 млн. лв.

Според ръководството на компанията облигационерите са в законното си право да изискат дължими средства по съдебен път. Решението на СГС и временният запор на сметките на „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД няма да затруднят функционирането на дружеството, в случай че бъде намерено решение на възникналата ситуация в краткосрочен план.

За ситуацията своевременно е информиран и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Той, от своя страна, е уведомил Министерство на финансите и е поискал активиране на държавната помощ, за която има одобрение от Европейската комисия. В момента на ход е финансовият министър Владислав Горанов.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки