Сурдуличките „новомъченици” или поредната антибългарска проява


Сурдуличките „новомъченици” или поредната антибългарска проява
30 Май 2018, Сряда


Припомняме, че е организиран протест на 31 май от 15,00 часа пред сръбското посолство в София

Автор: Десант

Два дни продължи първата „Сръбска слава“ в чест на Сурдулишките „новомъченици“, канонизирани миналата година от Светия Архиерейски събор на Сръбската православна църква по предложение на владиката на Вранска епархия Пахомий.

Събитието бе предизвестено и подробно отразено в сръбските централни и регионални медии, като многократно бе подчертано, че „Сурдулишките мъченици“ всъщност са 20 000 сърби, които, според сръбската историография, били избити в Сурдулица по време на Първата световна война от Българската окупаторска армия.

В понеделник на 28 май, Вранската православна епархия, община Сурдулица и Църковна община Сурдулица са организирали бдение в църквата „Свети Великомъченик Георги“ и е открита изложба на тема „Страдания на свещениците в българската окупационна зона по време на Първата световна война“, съобщават от Културен информационен център (КИЦ) на българите в Босилеград.

Изложбата е подготвена от Архива на Сръбската православна църква в сътрудничество с Епархия Вранска. Били представени документи за 186 убити свещеници, като 24 от тях били от Сурдулица. Била представена и карта с 25 концлагери предназначени само за сърби, като се сочи, че изследванията са правени на базата на карти и доклади от български източници.

Една част от изложбата се намира в църквата „Св. Великомъченик Георги“, а другата в Културния център в Сурдулица.

По същия повод бе организиран и литературен конкурс за деца, за който в Десант вече сигнализирахме. Първата награда е дадена за рисунка, на която е изобразен ангел, който пазил Сурдулшките мъченици.

На другия ден, 29 май е била отслужена Света литургия в същата църква, с благослов на жито, рязане на обреден хляб и художествена програма.

От цялата област са пристигнали десетина автобуса с миряни организирани от църковните настоятелства от областта.

Регионалните медии, отбелязаха отсъствието на председателя на Общинския съвет и народен представите Новица Тончев, който е българин от село Божица, както и на кметицата Александра Попович.

Повечето български организации и сдружения в региона коментират, че става дума за националистическа и антибългарска проява която внася напрежение между българи и сърби.

Всичко това се случва на фона на отнемането на две паметни плочи с имената на невинните цивилни жертви от Босилеградския погром избити на 15-16 май 1917 година в Босилеград и околните села. Паметните знаци са отнети от Демократичния съюз на българите от страна на полицията в Босилеград  и митническите органи без обяснение и протокол.

Припомняме, че по този повод е организиран протест на 31 май от 15,00 часа пред сръбското посолство в София.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки