През юли се очаква лунното затъмнение на века


През юли се очаква лунното затъмнение на века
Снимка: © Richard Keen, University of Colorado
30 Май 2018, Сряда


По сянката на планетата върху Луната учените са установили, че в момента стратосферата на Земята е кристално чиста

Автор: Десант

Въпреки ширещите се катастрофални твърдения, че атмосферата на Земята е замърсена, оказва се, че това не е точно така. Според проучванията на климатолога Ричард Кин от Университета в Колорадо, стратосферата около нашата планета е кристално чиста.

Основание за това му дават резултатите от неговите десетилетни наблюдения на... лунните затъмнения. По думите на климатолога, техният цвят и яркост показват как стратосферата пропуска слънчевите лъчи. А последните затъмнения показват, че в нея има много малко вулканични аерозоли, които пречат на това. 

За да илюстрира ефекта, който вулканичните аерозоли оказват на затъмненията, Кин сравнява лунното затъмнение, наблюдавано през 1992 г., след като филипинският вулкан Пинатубо изхвърля милиони тонове газ и пепел в земната атмосфера, със затъмнението от януари тази година. 

Чистата стратосфера, която се наблюдава след 1995 г. спомага интензивността на слънчевото излъчване да се увеличи с 0,6 Вт/м², което е еквивалентно на нагряване от 0,1–0,2 градуса.

С други думи, през последните 40 години намаляването на нивото на аерозолните частици и увеличаването на парните газове в еднаква степен способстват за глобалното затопляне на нашата планета. 

Пълни лунни затъмнения се случват, като правило, един или два пъти в годината. Кин с нетърпение чака следващото, което ще е на 27 юли 2018 г., което се очаква да е най-дългото лунно затъмнение на века. Луната ще премине практически през центъра на земната сянка и ще остане в нея в продължение на 1 час и 43 минути.

Това ще даде на учените достатъчно време, за да проследят цвета и яркостта на земната сянка и да установят съдържанието на аерозоли в стратосферата. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки