Световни конспирации: Истинските „мъже в черно“ отблизо


Световни конспирации: Истинските „мъже в черно“ отблизо
29 Май 2018, Вторник




Автор: Десант

Сред многото документи от архивите на Едуард Сноудън се намира и една  компютърна презентация на Британския център за правителствени комуникации (GCHQ), озаглавена „Изкуството на измамата:  Подготовка за тайни операции от ново поколение в  интернет“.

„Заменяйте истината с лъжа,  и обратното“, „Хората вземат решения в групи“, „Ние искаме да подготвим киберфокусници“ – гласят надписите върху слайдовете.

Един класически пример за доверчиви, уязвими за манипулация групи, са уфолозите. „Смята се, че след като са прекарали твърде много време, взирайки се в небето и в  гледане на „The X-Files“, те лесно ще  поглъщат  трохи с „доказателства“, които се вписват в цялостната им  теория“ –  пише в The Guardian журналистът Стив Роуз.

Ако правителствен заговор за скриване на съществуването на НЛО съществува, то това е най-лошо пазената тайна в историята: „Зона 51“, мъждукащите светлини, малки зелени човечета, отвличания – поп културата ни е за захранила с извънземни до насита.

Само че  в новия документален филм Mirage Men сa събрани убедителни доказателства, че извънземният  фолклор е изфабрикуван от правителствата. „Може ли да бъде така, че този заговор да не е в скриването на извънземни, а в това  ние да вярваме в тяхното съществуване?“ – пише авторът  на статията.

Създателите на филма са имали щастието да намерят  истински „мъж в черно“ – бившия офицер от ВВС за специални разследвания Ричард Доти, внедрен сред ловците на извънземни.

Доти и колегите му „захранвали“ наивните уфолози с откровени лъжи и полуистини, знаейки, че тяхното богато въображение ще довърши работата. В замяна на  това, те  получавали информация за слуховете в тяхната среда, информирайки военните, когато някой стигне  твърде близо до свръхсекретна технология. Ако за контактите на Съединените щати с извънземните научат и руснаците, дори е по-добре",- се казва в статията.

Един класически пример за работата им е случаят с Пол Беневиц. През 1979 г. радиолюбителят Беневиц забелязва странни светлини в небето и улавя необичайни радиосигнали. Фактът, че той живее от  другата страна на улицата срещу базата на ВВС Къртлънд, не го смущава, той е категорично уверен в извънземния произход на сигналите. Като истински патриот, той информира ВВС.

Там  осъзнали, че вместо извънземни,  Беневиц ги следи тях. Тогава Доти и колеги „проявили“  интерес към информацията на радилюбителя и го посъветвали да продължи разследването си. Те му дали  специален софтуер, за да „разшифрова“ извънземни съобщения и му подхвърляли „артефакти“ така,  че той да ги намери.

Накрая през 1988 г. семейството на Беневиц го предава  в психиатрична болница.

Mark Pilkington, автор на книгата, която е  в основата на филма, казва, че Доти „остава абсолютна загадка“: „Нещо от това, което той казва е истина, но аз съм сигурен, че много неща са митове или вариации по темата  истина. Аз не се съмнявам, че Рик е бил на  най-ниското стъпало на стълбата, която се изкачва до самия Вашингтон. Не ясно в каква степен той се е подчинявана  поръчки, и в каква е вземал нещата в свои ръце. „

Специално място във великата конспирация с НЛО заемат  филмите: „В зависимост от подкрепяната от вас  теория, един постоянен поток от Холивудска фантастика може да се счита за грубо преувеличение, имаща за цел да направи “истината“ невероятна, създавайки забележки от категорията на „много филми си гледал“, или психологически да се подготвя населението за зашеметяваща информация за извънземни, които предстои да бъдат разсекретени."

Pilkington обръща внимание на Съвета за психологически стратегии, създаден от ЦРУ след Втората световна война за насърчаване на американската пропаганда. Известно е, че тя е свързана с ветерана от филмовата индустрия Дарил Занук. През 1951 г. Занук е бил продуцент на „Денят, в който Земята спря“.

С
мята се, че с този филм властите проверяват реакцията на американците за възможен контакт с извънземна цивилизация.

По-малко вероятен кандидат за правителствен агент изглежда Steven Spielberg, въпреки че през цялата си кариера той е  обсебен от извънземните. „Ако някой  подготвя почвата за великото разобличение, то това е Спилбърг, но минаха вече  30 години, и всички ние все още чакаме“, – казва журналистът.

По-радикален  пример е Робърт Еменегер. Режисьорът твърди, че през 1971 г. Пентагонът е поискал от него да направи филм за това „какво всъщност  знае  правителството“ и му обещава да му покаже кадри с  летяща чиния, кацаща на базата на ВВС Холоман. Както може да се очаква лентата не му е показана,  но Emenegger казва, че той я е гледал.

В наше време, съществуването на НЛО изглежда все по-съмнително. Вс по-малко хора идват на сбирките на  уфолозите. През 2010 г. Джулиан Асанж призна, че „много чудаци ни пишат за НЛО“, но нищо конкретно по постовете им не можах да разбера. В попадналите в Уикилийкс дипломатически грами летящи чинии са споменавани, но само в контекста на „култ към НЛО.“

„Както винаги в огледалния коридор на конспирацията, тази хипотеза може да се обърна с главата надолу – признава Роуз. - Ккакво ако измамата, разкрита във филма Mirage Men, не е повече от димна завеса за факта, че държавните власти все пак имат  тайни за извънземните? Възможно ли е да се измисли по-добър начин да ги скрият, от дезинформиращото „разобличение“?  Как да се отклонят  скептиците от следите, ако не с помощта на  признанията на бивши „мъже в черно“, като Ричард Доти, в документални филм и статии на уважавани новинарски медии, като например The Guardian?"

„Може би не сме се доближили до това, да разберем действително дали истината е някъде там, но за измамата това може да се каже с увереност“, заключава Роуз.
Източник: http://nepoznato.energetika-bg.com


В категории: Новини , Парадокси , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки