От картечницата до мандолината и първите български цигулки


От картечницата до мандолината и първите български цигулки
14 Май 2018, Понеделник


Началото на лютиерското изкуство у нас е поставено преди точно сто години

Автор: Диана Славчева

Българското лютиерско изкуство тази година ще отбележи 100 години от своето развитие по нашите земи. Първите инструменти от цигулковото семейство, изработени от български майстори, се появяват в средата на XIX век.

В края на Първата световна война един млад войник напусна фронтовете на Европа заедно със своята мандолина и отива чирак в гилдията на майсторите от Маркнойкирхен. Немците склоняват след големи ходатайства да разкрият техниките на своето изкуство пред един чужденец.

Преди това Димитър чиракувал в оръжейна работилница, където по-късно става майстор и започва да създава собствени модели... картечници. 

Но докато е на фронтовата линия, разбира че е сътворил ужасяващо оръжие, което брутално отнема човешки животи, и така намира покой в музиката и свиренето на любимата му мандолина.

Това е Димитър Георгиев, който завръщайки се в  България, през 1918 г. отваря заедно с двамата си братя първата у нас работилница за майсторски струнни музикални инструменти. Ателието бива кръстено „Кремона“,  по името на италианския град, където още от XVI век се изработват цигулки и творят легендарните лютиери Амати, Гуарнери и Страдивари.



В ръцете на казанлъшките майстори изкуството процъфтява, като същинското си развитие българската лютерия претърпява в началото на XX век, поради нарасналата потребност от струнни музикални инструменти.



През 1999 г. в Казанлък, откъдето тръгва в нашата страна традицията в изработването на струнни музикални инструменти, се основава Съюз на лютиерите. Към момента в него членуват над 40 човека, сред които и майстори на класическа китара, цигулки, виоли, виолончела, и контрабаси, лъкове за щрайховите инструменти, както и аксесоари за тях.

В последните години лютиерството в България набира все повече популярност и редовно завоюва медали и отличия на престижни международни конкурси.



На 10 май в сградата на Исторически музей „Искра” бе открита изложбата „Лютиерски импресии”, представяща архивни снимки, художествени фотографии и мултимедия. Тя е дело на фотографа Пламена Радукова и казанлъшкият лютиер Андриян Андреев и е първото от поредица събития, посветени на 100-годишнината от лютиерското изкуство в Казанлък.



Самият едновековен юбилей ще бъде отбелязан с богата програма от концерти, изложби и конкурси по време на 115-я Празник на розата, като домакин на събитията ще бъде казанлъшкият Музей на Розата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки