"Обединени патриоти" ще питат ГЕРБ защо внасят законопроект за вероизповеданията с ДПС и БСП


"Обединени патриоти" ще питат ГЕРБ защо внасят законопроект за вероизповеданията с ДПС и БСП
13 Май 2018, Неделя


И това, при положение, че патриотичната коалиция е внесла подобен проект

Автор: Десант

"Обединени патриоти" ще поискат  на следващия коалиционен съвет обяснение от ГЕРБ защо са внесли законопроект за вероизповеданията заедно с БСП и ДПС, при положение, че патриотите също са подготвили такъв. Това съобщи в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" депутатът от ОП и заместник-председател на парламентарната група Искрен Веселинов.

"Правим консултации всяка седмица с колегите от парламентарната група на ГЕРБ, а те са решили да не споделят тези свои намерения, примерно, да внесат този законопроект. В това отношение очевидно има сбъркана комуникация. За първи път, това е по толкова драстичен начин", изтъкна народният представител.

Той добави, че промените на Закона за вероизповеданията се подготвят от около 6 месеца. "Дори на последния КСНС заявихме, че сме готови с него и започваме консултациите. Наложи се обаче да го внесем в НС, преди да сме получили становищата на вероизповеданията, защото парламентарната процедура е такава, че законопроектът се разпределя на комисии и, ако не го бяхме внесли, двата законопроекта (внесеният от ГЕРБ, БСП и ДПС и този от ОП) щяха да вървят на отделни писти", каза още Веселинов.

Според него, в проекта на ДСП основната цел е да реши финансирането на вероизповеданията, тоест държавата да гарантира, че ще финансира различните конфесии. Там има текстове, които конкретно решават целевите проблеми на мюсюлманското вероизповедание и най-вече по регистрацията на ръководството му.

"Като цяло обаче този законопроект задава привилегиите, но не задава задълженията на вероизповеданията по ред теми, свързани оснвно с националната сигурност. Нашият законопроект е комплексен и обхваща както правата, така и задълженията – вероизповеданията са длъжни да следят за процеса на радикализация, да прекратят правомощия на свои духовници или проповедници, които да бъдат уличени в такива действия, не трябва да разпространяват радикална религиозна литература.

Има и санкции при неизпълнение – нещо, което досега го нямаше, включително спиране на издателската дейност, затваряне на храмове. Задължаваме вероизповеданията да предоставят списък на своите храмове и места, където се извършват обреди и проповеди, като забраняваме това се извършва в места, които не са предназначени за това", уточни депутатът от "Обединени патриоти".

В проекта на патриотичната коалиция се предвижда се и нов ред за регистрацията на вероизповеданията. Те ще трябва да поискат становище от Дирекцията по вероизповеданията относно догматиката си.

Според Веселинов, предложеният от ДПС, ГЕРБ и БСП вариант би легитимирал възможността Ислямския институт в София да дава дипломи за образователна степен "магистър" и "бакалавър". Депутатът алармира, че Ердоган е използвал ислямските ВУЗ-ове, за да напълни администрацията, армията и полицията с "верни на него радикални елементи".

Да бъде написан нов закон, който да гарантира, че през религиите няма да проникват радикални течения, беше решено на две заседания на Консултативния съвет за национална сигурност.


В категории: Новини , Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки