Националният военноисторически музей гостува в Прага с платна на Вешин


Националният военноисторически музей гостува в Прага с платна на Вешин
10 Май 2018, Четвъртък


На събитието ще бъде представен и триезичен каталог за творчеството на чешкия художник с българска душа

Автор: Десант

Българския културен институт в Прага представя днес изложбата „Ярослав Вешин (1860 – 1915)“. Тя съдържа произведения на един от виртуозите на четката – чех по произход, но българин по душа, които са част от най-старата колекция на Националния военноисторически музей.

На събитието ще бъде представен и триезичен каталог за творчеството на чешкия художник.

Ярослав Вешин създава едни от най-вълнуващите сцени на родната живопис със силно емоционално въздействие и художествено майсторство.

През 1904 г. той става първият главен художник към Министерството на войната, утвърждава се като родоначалник на баталния жанр у нас и оказва изключително въздействие върху българското изкуство и живописна школа в края на XIX в. и началото на XX в.

В изложбата ще бъдат показани платна на Вешин, които представят както парадно-официалната част, съпътстваща живота на офицерите от Българската армия, така и свидетелствата за преживяното и изстраданото в Балканските войни.

Неговите творби, запечатват реализма на живота на фронта и дават среща на мирния живот и войната, парадността и жестокостта, блясъка и покрусата.

Изложбата може да бъде разгледана до 31 май.


В категории: Духовни средища , Добри Вести , Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Обикновен българин
10.05.2018 13:38:33
0
0
Чехите са народ с интересна история.Владетела Атила,който може би е бил българин от рода-Дуло-Руа-Дуа-в някои чужди документи.Атила-вероятно е заселил днешна-Чехия с българи.В чешките земи дошли славяни и тъй се формирала-чешката нация...Ярослав Вешин по физически вид-физиономия-прилича на типичен-българин...Той,като военен-художник е рисувал-българите-обичан от него народ.картини-Жътва в село-изобразени са ,като живи с лица и носии български-селянки.-Знаменосец на Самарското Знаме-българският опълченец е нарисуван,като-действителен-човек,който е до нас.-На нож-1912 година-българите в Балканската Война.Неговите-картини са изчочник на народопсихология и размисли за характера и душата на-българина.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки