Българските транспортни фирми излизат на протест срещу т.нар. „Закон Макрон"


Българските транспортни фирми излизат на протест срещу т.нар. „Закон Макрон"
Снимка: Пресцентър на МС
08 Май 2018, Вторник


Ако бъде приет Пакетът за мобилност, който в момента се обсъжда в Европейския съюз, голямата част от занимаващите се с международен транспорт ще фалират

Автор: Десант

Българските транспортни фирми излизат на протест на 16 и 17 май срещу т.нар. „Закон Макрон". Повод за недоволството им е предложеният от френския президент Еманюел Макрон Пакет за мобилност, който в момента се обсъжда в Европейския съюз.

Това се разбра след среща в Министерския съвет между представители на бранша, премиера Бойко Борисов и транспортния министър Ивайло Московски.

Датите на протеста не са избрани случайно. Тогава в София се очаква да пристигнат лидерите на страните в ЕС или техни представители.

Ако се стигне до промяна на европейското законодателство, българските транспортни фирми уточниха, че може да блокират заводи, които са собственост на чуждестранни инвеститори, за да им покажат, че всеки в Европа има право да прави бизнес на територията на друга страна от ЕС. От бранша дори заплашиха с гранична блокада.

Част от заложените изисквания в Пакета за мобилност на Макрон са шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от ЕС на шофьор да се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл, да не се спи в кабините на камионите и 45-часовата задължителна почивка на седмица да се изкарва в хотел.

Борисов обеща да обсъди проблема с Макрон и с  германския канцлер Ангела Меркел. Срещата с тях ще се проведе в сряда и четвъртък.

Министър-председателят е заявил пълната си подкрепа за българските транспортни фирми и лично е дал съгласие да проведат протеста. Борисов се е ангажирал да осигури и среща на представители на бранша с еврокомисаря по транспорт.

„България може би е най-ощетената държава, ако този закон бъде приет. От 12 500 фирми, занимаващи се с международен транспорт, по-голямата част от тях ще фалират, а по-добрите ще се релокират в други европейски държави. Това може да доведе до нов тип миграция на български шофьори, които ще се насочат към страни, в които се предлага този пакет", казва Христо Христов, който е собственик на транспортна фирма.

От своя страна, Ивайло Московски добави, че предстоят много тежки дебати, които вече били бламирани на ниво работна група в европарламента, тъй като на последното заседание френският представител демонстративно напуснал разговорите. Той каза още, че ако бъде приет въпросният план, това ще доведе и до сериозни проблеми със счетоводството на фирмите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки