Софиянци ще пишат върху глинени плочки послания за бъдещето на Европа


Софиянци ще пишат върху глинени плочки послания за бъдещето на Европа
Снимка: Фейсбук
03 Май 2018, Четвъртък


Надписаните керамични блокчета ще се редят върху пано с картата на Стария континент

Автор: Десант

В близост до руините на древна Сердика погледът на посетителите спира скромна грънчарска работилница в римски стил. В нея от 3 до 21 май майстори грънчари ще замесват глинени тухлички, а гражданите ще пишат върху тях послания за бъдещето на общия европейски дом.

Надписаните керамични блокчета ще бъдат нареждани върху пано с картата на Европа, което е оформено като колаж от военни сцени, битки, разрушения и смърт. Замисълът на авторите е да се заличи една стара Европа, раздирана от векове от войни и човешки страдания.

Всичко това е част от проектът „Стената на надеждата", който има за цел да изгради приемствената връзка между миналото и бъдещето на Европа чрез символизма на керамичната тухла - този древен и съвременен, вечен строителен материал.



„Градовете са паметниците на човешките мечти. Тук, при един от най-древните корени на европейската цивилизация, пред руините на антична Сердика, виждате следите от две хиляди години история и култура, две хилядолетия духовен и материален прогрес. Тези старинни улици все още помнят човешките стъпки, тези сгради все още пазят топлината на хората, познали тук радост и скръб, раждане и смърт, войни, разрушения и ново възраждане.

От грубите ръце на онези безименни строители, които от кал и вода градяха своите мечти, от същата глина, от която са изпичали тухлите на нашия древен град, нека положим основите на един по-справедлив свят, да построим светъл дом за нашите деца", призовават организаторите.

На 12 май (събота) от 16 часа те са подготвили като съпътстващо събитие възстановка на ритуал по учредяване на селище според римската традиция, трасировка на града с грома, както и слово за Сердика. Актьорите от сдруженията за антични реконструкции „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae" и „Dux Anticae" ще са облечени с характерни за епохата костюми.

Проектът „Стената на надеждата", който е част от културната програма на българското европредседателство, тръгва с известно закъснение. Той трябваше да се проведе в София и Пловдив от 16 април до 20 май.

Гражданите и гостите на столицата ще могат да напишат върху глинените плочки своите най-съкровени мечти, пожелания и надежди за бъдещето на Европа в работилницата, която е разположена в античен комплекс „Сердика" от северната страна на църквата „Св. Петка Самарджийска" и ще работи от 11 до 17 часа.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки