С настъпването на пролетта родопските села опустяват


С настъпването на пролетта родопските села опустяват
Снимка: rodopchani.bg
30 Април 2018, Понеделник


Цели семейства тръгват на гурбет...

Автор: Десант

Още в ранна пролет голяма част от родопските села опустяват. Цели семейства се изнасят на гурбет към Западна Европа. Сезонната работа оставя децата да ги гледат баби и дядовци. Но пък това е единствената алтернатива най-малките населени места все още да съществуват. Защото всичко припечелено се връща и оползотворява за родната къща, за земята, за родния край, пише 24rodopi.com.

Близо половината от жителите на някои села са гурбетчии в чужбина. Трудовата миграция засяга в по-голяма степен населени места, за които тютюнопроизводството е било основен поминък от десетилетия. Наблюдава се трайна тенденция стопаните в този отрасъл да стават все по-малко, заради „износа" им зад граница. 

Икономическите мигранти от региона се цанят за сезонна или постоянна работа в Англия, Шотландия, Испания, Португалия, Холандия, Германия, а десетки семейства от години са се заселили трайно в САЩ.

Вълната на заминаващи работници от родопските села се засилва обичайно в периода от февруари до пролетта. Остават само децата и възрастните, за които е късно да търсят препитание зад граница…


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки