Договаряме формите на сътрудничество с Хърватия в областта на науката и образованието


Договаряме формите на сътрудничество с Хърватия в областта на науката и образованието
Загреб Снимка: Севдалина Пенева
25 Април 2018, Сряда


Предвижда се и насърчаване на сътрудничеството между институциите за средно образование и висшите училища

Автор: Десант

Правителството одобри проекта на Програма за сътрудничество между България и на Хърватия в областта на науката и образованието.

Програмата обхваща периода 2018-2021 г. Тя предвижда финансиране, според възможностите на двете страни, на съвместни научноизследователски проекти, обмен на учени и експерти, които да бъдат включени в изпълнението на тези проекти, съвместно организиране на научни семинари, кръгли маси и насърчаване на съвместното участие на партниращи си научни институти и университети в проекти по Европейската рамкова програма за изследвания и иновации „Хоризонт 2020“.

Предвижда се и насърчаване на сътрудничеството между институциите за средно образование и висшите училища в България и в Хърватия с цел разпространяването на българския и хърватския език и литература, обмен на данни за структурата и съдържанието на образователните системи на двете държави, както и обмяната на опит и информация за съществуващите добри практики.

В проекта на Програмата са посочени конкретните квоти за обмен на студенти, докторанти, специализанти, преподаватели, насърчаване на прякото сътрудничество между висши училища на двете страни, както и изучаването на български и на хърватски език и култура, включително чрез лекторска дейност и провеждане на летни училища по език, литература и култура.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки