Българските арменци: Благодарим на България, че е наша родина


Българските арменци: Благодарим на България, че е наша родина
24 Април 2018, Вторник


На 24 април светът отбелязва паметта на жертвите на геноцида над арменците

Автор: Десант

„Благодарим на България, че е наша родина“. С тези думи известни българи от арменски произход участват в импровизиран видеоклип, с който общността на арменците благодари за гостоприемството на българите, които преди близо 100 години отворили домовете и сърцата си за търсещите спасение от гоненията в Османската империя арменски бежанци.

Режисьорът Маги Халваджян, композиторът Хайгашод Агасян, журналистът Антон Хекимян, илюзионистът Астор, певицата Хилда Казасян и още много други именити личности от различни сфери, потомци на няколко поколения арменски бежанци от началото на 20-ти век, записаха своите послания за благодарност и ги обединиха в импровизирано видео обръщение към всички българи.

Избрахме именно този начин да отбележим 24-ти април, защото въпреки тъгата и трагизма на събитията от 1915 година, този ден за нас също е повод да се отблагодарим за помощта и милосърдието на българския народ, благодарение на който днес ние живеем, работим и развиваме нашата родина България, подчертават инициаторите на видеото от арменската общност в София.

Днес у нас живеят повече от 12 000 българи с арменски произход. Общността е концентрирана предимно в големите градове, като освен с предаваните като семейна традиция ювелирни занаяти, бижутерия, златарство и часовникарство, арменската общност е известна със своите разнообразни културни и образователни инициативи.

От няколко години в София се строи и арменска църква, която общността гради с подкрепата и дарения на сънародници и институции. Градежът на храма е в своята финална фаза и арменците в столицата се надяват църквата да отвори врати още през следващата година.


В категории: Новини , История

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Обикновен българин
24.04.2018 17:30:10
0
0
Арменците са иранци,като,българите ми говореше един арменец-литератор мой добър -познат.В стари учебници по българска история пише,че арменците живяли по поречието на р.Струма-през старотракийски времена и се изселили в днешна Армения.Някаде четох,че траки и народ от ирански произход дали началото на арменският народ.Неслучайно българи и арменци-доста си допадат по характер и физически тип.Естественно арменеца си има арменщината в характера си,а българина-балгарското.Българи и арменци не са враждували от арменското преселение в България-1915 година до днес 2018 година-няма и за,кое.
1
Дали?
24.04.2018 16:15:29
0
0
Дали?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки