Св. Лазар Български сам мята примката на шията при обесването си


Св. Лазар Български сам мята примката на шията при обесването си
Св. Лазар Български. Стенопис от параклиса "Св. Архангели" в Рилския манастир
23 Април 2018, Понеделник


Невинно осъденият мъченик показва невиждано мъжество, докато траят зверските му мъчения

Автор: Десант

На 23 април почитаме паметта на св. мъченик Лазар Български, известен и като Дебелдялски.

„Този храбър Христов воин и добропобеден мъченик беше от пределите на България, от селото, наречено Габрово, от родители православни християни", пише в житието му йеромонах Никифор Хиоски.

Според запазеното предание, родното място на мъченика е село Дебел дял, което отстои на 15 км. от Габрово. По данни на архимандрит Нестор от св. Великотърновска митрополия, баща му се е казвал Недко Енчов. Родът му съществува и до днес. 

Още като момче той оставя родното си място и отива в Мала Азия, където е нает за овчар в село Сома, близо до Пергам. Един ден, докато води на паша овцете, оттам случайно минава някаква туркиня, срещу която се нахвърли кучето на стадото. Лазар се спуска и отървава жената, но по-късно тя разкъсва дрехите си и наклеветява пред съпруга си християнина, че уж бил направил опит да я изнасили.

Така невинният Лазар е осъден на затвор. Сродниците на неблагодарната измамница обещават на агата хиляда гроша, за да  потурчи или обеси българина. Той е окован във вериги и понася дълги изтезания и жестоки мъчения, които понася мъжествено.

Накрая го повеждат към бесилото. Никой обаче не се осмелява да му метне въжето на шията, а принуждават християните да го сторят. Те обаче не се съгласяват да станат палачи на мъченика. И за да не пострадат заради това, Лазар сам мята примката на шията си и увисва на бесилката на 23 април 1802 г. едва на 28-годишна възраст.

Над мощите му започват да стават чудеса. От гроба му се понася благоухание и тленните му останки биват пренесени  в олтара на селската църква, като са поставени под светата трапеза.

За мъченика е написано житие и е съставена служба в негова чест, които според описа на проф. Иван Шишманов се намират в частна библиотека на приснопаметния йеромонах Неофит Рилски, но сега са в неизвестност.

Образът му е изписан в цял ръст в параклиса на Рилския манастир “Свети Архангели”, гдето е означено и родното му село Дебел дял.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки