Кулинарни престъпления: Жалба за младост и мешана скара


Кулинарни престъпления: Жалба за младост и мешана скара
Снимки: socbg.com Колаж: Десант
22 Април 2018, Неделя


Къде изчезна култовото през времето на соца меню

Автор: Диана Славчева

Преди години, когато рокендролът беше млад, а пък Созопол още беше малък град, най-култовото блюдо в българските ресторанти беше мешаната скара. Независимо дали заведението се намираше край морето, в столицата или в някое малко градче, тя беше гвоздеят на менюто.

Общо взето то се изчерпваше с нея или с порции от поотделно кебапчета, кюфтета, шишче или пържола на скара, плюс вездесъщата шопска салата. В по-реномираните балкантуристки ресторанти се сервираше и кашкавал пане, гювече, а връх на кулинарното изкуство от соца бе виенският шницел.


В някогашния ресторант „Крайморие“ (по-известен като „Кокошките“) на брега на морето в с. Крайморие, днес квартал на Бургас. В момента култовото едно време заведение е превърнато в дискотека

Но думата ни е за мешаната скара. Имаше и квартални бири-скари, където тя се поднасяше в пластмасови тарелки със задължителната лъжица лютеница и пържени картофки – класика в жанра. Вярно, често скарата беше студена, а бирата – топла, но за това удоволствие не плащахме повече от 2 лева.


Спомен от доброто старо време. Вечеря с приятели в ресторант „Дружба“ в търговски комплекс „Будапеща“ в Плевен

Но минаха тези блажени години. Созопол остаря, стана курорт и предлага хотелски комфорт, а мешаната скара изчезна от ресторантските менюта.


​Ресторант „Трифон Зарезан“ по пътя Варна-Златни пясъци край сп. „Журналист“ също вече е в миналото, след като бе засегнат от активизирало се свлачище в района

Днес там на челно място са изтипосани сръбските плескавици и всякакви засукани гурмета с чуждоземни названия, продукти и сосове. Курортистите масово се тъпчат с парчета пици  и арабски дюнери.

Но да се замислим – колко днес би струвала една порция класическа мешана скара – с кюфте, кебапче, пържола, шишче, карначе (в някои краища на страната му викат сатленка), плюс гарнитура. Ами няма да е по-малко от 15 лева със сигурност.

Апропо, днес се намират заведения, които предлагат всякакви извращения на тема „мешана скара“. В един български ресторант например менюто включва „мускетарска мешана скара“ – с пилешки крилца, пилешко филе, пилешко шишче, свинско каре, свинско шишче, свински ребра, само за... 36 лева порцията.

Други пък сервират мешана скара в гювече с каквото ти хрумне в нея. Мешаната скара „Чорбаджи Марко“, приготвяна  в едно заведение, пък включва свинско мини вретено, пилешки шиш с бекон, болярско кюфте, всичко това гарнирано с картофи и сметка от 12,80 лв.

Не че сме обикаляли много по кръчмите, ама от години не сме срещали предложение за класическа българска мешана скара. Или ако я има, то тихо мълком в чинията са икономисани някои от задължителните й „елементи“ – я ще няма карначе, я пържолата ще е пилешка, не както е в класическата рецепта – от крехка свинска мръвка... Истинско кулинарно престъпление спрямо родната кухня!

Ех че жалба за младост ме налегна...


В категории: Новини , История , Нова история , Кухнята на българите

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
тунеядци
22.04.2018 19:05:50
0
0
Тунеядци.
2
апропо
22.04.2018 11:27:29
0
0
Икономическите показатели следва да се преценяват като остарял критерии за преценка на Растежа на страната. Богатството на страната се определя преди всичко от здравето на населението, от интелектуалния потенциал на хората и от рационалното използване на природно-ресурсния потенциал с оглед неговото съхранение.
1
апропо...
22.04.2018 10:24:24
0
0
тука нема ли редактори бе. апропо
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки