Нова присъда за затворник, запалил умишлено къща по време на отпуската си


Нова присъда за затворник, запалил умишлено къща по време на отпуската си
Снимка: Монитор
20 Април 2018, Петък


61-годишният Иван Маджаров излежава вече една присъда за опит за убийство, съселяните му недоумяват защо изобщо е бил пуснат да се разхожда на свобода

Автор: Янко Крумов

Затворник, излежаващ присъда за опит за убийство, се сдоби с ново наказание – този път за подпалвачество на жилищна сграда в старозагорското село Хрищени. Новото престъпление той извършил по време на Великденските празници, на 9 април, когато бил пуснат от затвора в домашен отпуск.

Районен съд - Стара Загора е разгледал делото срещу 61-годишния Иван Маджаров по реда на съкратеното съдебно следствие, в едно съдебно заседание, като са били разпитани свидетели и приети писмени доказателства, съобщават от Апелативна прокуратура - Пловдив. Участвалият в съдебно заседание прокурор е поискал на подсъдимия да бъде определено наказание шест години „лишаване от свобода“, при първоначален „строг“ режим.

В хода на производството, водено срещу него е установено, че той и свидетелката Кунка Златева живеели на съпружески начала в периода 1994 г.- 2008 г. Двамата обитавали къща в с. Хрищени, общ. Стара Загора, собственост на обвиняемия по наследство.

През 1997 г. между Иван и сестра му възникнали имуществени спорове относно този имот и той решил да прехвърли собствеността на къщата на Кунка, за да предотврати евентуалната й делба.

Формално сделката била обективирана с нотариален акт като покупко-продажба, без реално обвиняемия, в качеството си на продавач, да получи посочената в договора сума. За него с нотариалния акт било учредено право на пожизнено и безвъзмездно ползване на имота.

През 2008 г. Кунка и Иван се разделили, като той напуснал къщата и заживял в същото село Хрищени с друга жена. С нея обитавали чужд имот - къща, предоставена им за безвъзмездно ползване. От това съжителство се родила дъщеря, която отглеждали заедно.

През следващите години Иван многократно искал да се нанесе, заедно с новото си семейство, в част от имота, чиято собственост прехвърлил на Кунка и върху който имал право на ползване.

Свидетелката обаче му поставяла условие да ползва имота сам, без семейството си, съобразно клаузата в договора за покупко-продажба. На 29 юни 2016 г. Иван разбрал, че чуждата къща, в която живеел със семейството си, била обявена за продан, което означавало, че щял да остане без дом.

Отишъл в къщата при Кунка с намерение да разговарят за пореден път и да се разберат относно ползването на имота. Двамата се скарали и Иван нанесъл на свидетелката удар в областта на корема с нож, който носел със себе си. След деянието бил задържан под стража, а няколко месеца по-късно бил осъден на осем години „лишаване от свобода“ за опит за убийство. Наказанието било приведено в изпълнение в Затвора-Стара Загора.

На 5 април тази година, със заповед на началника на затвора, Иван Маджаров бил награден с пет денонощия домашен отпуск за Великденските празници. Прибрал се в село Хрищени в квартирата, в която живеели съпругата и малолетната му дъщеря.

На 9 април минал покрай къщата, която формално продал на бившата си жена и отново се ядосал, че семейството му било принудено да живее на квартира под наем, а тя ползвала къщата, без да е платила за нея.

Вечерта, след като консумирал алкохол, решил, че трябва да запали имота, за да не може и свидетелката да живее в него. Около 23,00 ч. тръгнал към сградата, като взел със себе си шише с ракия и шише с бензин. Влязъл в двора през незаключената врата и се качил по външната метална стълба на тавана.

Светнал със запалка и разлял ракията и бензина по оставен на пода на таванското помещение найлон, след което го запалил. Слязъл от тавана и след като видял, че покривът започнал да гори, си тръгнал. Прибрал се в квартирата, където по- късно бил задържан.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки