Гълфстрийм се забавя, Западна Европа я чакат сурови зими


Гълфстрийм се забавя, Западна Европа я чакат сурови зими
16 Април 2018, Понеделник


Вижте какво са установили учени от Лондонския университетски колеж

Автор: Десант

Учени от Лондонския университетски колеж са установили, че морското течение Гълфстрийм в Атлантическия океан значително се е забавило, като скоростта му в момента е най-малката през последните 1600 години, предаде БТА.

По мнението на специалистите, това може да доведе до поява на сурови зими в Западна Европа, ускорено повишаване на морското ниво и намаляване на тропическите дъждове.

Гълфстрийм е част от Атлантическата меридионална циркулация. Това е система от течения, включваща топли потоци, които се движат от юг на север в горните слоеве на океана, и студени води, които се движат в обратна посока в океанските дълбини.

Причината за тревожното състояние на това значимо за климата на планетата морско течение се корени в глобалното затопляне, което пречи на охлаждането на водата, а топенето на ледовете в Арктика способства големи количества прясна вода с малка плътност да попаднат в Северния ледовит океан.

Учени изследвали седименти близо до нос Хатерас в Северна Каролина, край който минават топлото
течение Гълфстрийм и студеното Лабрадорско течение. То е свързано със завихряния на наносен пясък, които са опасни за корабите. По размерите на датираните песъчинки може да се съди за неговата сила през даден период.

Оказало се, че скоростта на Атлантическата меридионална циркулация е достигнала рекордния си
минимум за над 1500-годишен период
, като е намаляла с 15 процента. Тя започнала да се забавя след
края на т.нар. "малък ледников период" през XIV-XIX век. В резултат на глобалното затопляне тази тенденция се запазила и продължила да се развива.

Учените заключили, че скоростта на Гълфстрийм ще намалее още повече, тъй като земната атмосфера продължава да се нагрява вследствие на изгарянето на изкопаеми горива.


В категории: Новини , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки