Вижте кой ще е новият български посланик в Москва


Вижте кой ще е новият български посланик в Москва
05 Април 2018, Четвъртък


Рокадата е договорена отдавна между премиера Бойко Борисов и президента

Автор: Десант

Секретарят по външна политика на президента Румен Радев – Атанас Кръстин ще е новият български посланик в Москва на мястото на Бойко Коцев.

Рокадата бе договорена отдавна между премиера Бойко Борисов и държавният ни глава, но едва преди ден правителството е взело официално решението да го предложи.

Това е станало по време на закрито заседание на Министерския съвет в сряда, потвърдиха от "Дондуков" 1, съобщава "Медиапул".

Предстои президентът Румен Радев да издаде указ за назначението на Кръстин. Съгласно  дипломатическата практика би трябвало новият посланик вече да е бил съгласуван и одобрен от
Москва.


Според неофициална информация правителството първоначално е обсъждало за поста кандидатурата на Меглена Плугчиева, бивш министър за европейските фондове в кабинета "Станишев" и посланик в Германия и Швейцария.

Премиерът Бойко Борисов обаче обясни, че се е съобразил с номинацията на президента Румен Радев.

Припомняме, че настоящият посланик Бойко Коцев беше извикан миналата сряда в София за консултации в знак на солидарност с Великобритания, която посочи Русия като най-вероятният извършител на похищението срещу бившия руския шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. 

България остана една от малкото страни в ЕС, които не изгониха руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания заради случая „Скрипал".

Заместникът на Коцев – Атанас Кръстин, е дългогодишен дипломат от кариерата. Бил е генерален консул в Бавария и Баден-Вюртемберг (2006-2010 г.), генерален консул на България в Ниш, Сърбия (2012-2016 г.).

Завършил е УНСС и Московския държавен институт по международни отношения, но е карал и дипломатически курсове в Германия.

Владее немски, руски, английски и виетнамски.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ПЛАМЕН ГРИГОРОВ
08.04.2018 10:50:52
0
0
ПОЗДРАВЛЕНИЯ!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки