Няма запрашаване от хвостохранилището „Голям Буковец”


Няма запрашаване от хвостохранилището „Голям Буковец”
Снимка: РИОСВ-Монтана
04 Април 2018, Сряда


Това установи проверка на РИОСВ-Монтана на мястото, където се съхраняват минните отпадъци от някогашната обогатителна фабрика за флуорит, функционирала в землището на Чипровци


Тези дни ръководството на РИОСВ-Монтана се самосезира по случай с потенциално запрашаване в землището на село Желязна, община Чипровци.

Екоинспекторите направиха проверка на рекултивацията на намиращото се там хвостохранилище „Голям Буковец”, в което се съхраняват минните отпадъци от някогашната обогатителна фабрика за флуорит, функционирала в землището на Чипровци, чиято експлоатация вече е преустановена.

В момента се изпълнява проект за закриване, рекултивация на площ от 138 дка и корекция на речното корито на река Голям Буковец. 

Установено е, че работата по дейностите се изпълняват при спазване изискванията на изготвения проект, като вече около 40% от площта на хвостохранилището е рекултивирана с горен изолиращ пласт, състоящ се от геосинтетична минерална подложка – два пласта нетъкан геотекстил с положен бентонит между тях. Върху минералната подложка е положен слой от неуплътнени земни маси.

На 20% от рекултивираната площ е извършено затревяване. Изграден е и около 800 м бетонов канал за естествени води през хвостохранилището. Започнало е изграждането на тунел под последната дига, който ще отвежда водите на р. Голям Буковец към р. Чипровска Огоста.

Хвостохранилище „Голям Буковец” е собственост на „България Флуорит” ЕООД, уточняват още от монтанската екоинспекция.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки