Българските пародии със званието "Доктор хонорис кауза"


Българските пародии със званието "Доктор хонорис кауза"
04 Април 2018, Сряда


За недостойния скандал в пловдивската музикална академия с Менда Стоянова и уволнените професори

Автор: Огнян Стамболиев

Сградата на Музикалната академия в Пловдив, т.н. Жълто училище, отдавна се нуждаеше от спешен ремонт на покрива. Жалбата на музикантите в Град под тепетата за дълго остана нечута.

Ректорът на вуза – проф. Милчо Василев, успя „да изпроси” от Менда Стоянова един милион за ремонта и зданието беше спасено.

Дотук – добре. Но скоро след това се случи нещо много недостойно. Въпросната „дарителка” беше удостоена на тържествена церемония с високото академично звание „Доктор хонорис кауза” на Пловдивската музикална академия – за „заслуги и съпричастност към устойчивото развитие на Академията” (?!).

Академичната общност и широката общественост останаха изумени от този акт! Започна голяма подписка за отменяне на абсурдното решение. Протестно писмо до ректора изпратиха и голяма група действащи преподаватели и възпитаници на Академията от страната и чужбина.

Той не само не реагира, но реши да уволни заради... „уронване на престижа на институцията“ двама професори с безспорен принос към българската просвета, наука и култура.– Юлиан Куюмджиев и Албена Димова, изразили своята лична принципна позиция против даването на тази титла на Менда Стоянова.

Преди година пък ректорът на Пловдивския университет – Запрян Козлуджов,  удостои със същото звание... Христо Стоичков.  Разликата в случая обаче е, че футболистът дари лични средства за ремонта на пловдивската Алма матер, докато за поправката на покрива на Музикалната академия депутатката предостави... държавни пари.

Сред личностите, удостоени от вуза с това високо академично звание, четем имената на един от големите композитори на ХХ век – Кшищов Пендерецки, музиковеда акад. Виктор Ванслов, цигуларя проф. Владимир Аврамов,  композиторите Марин Големинов, Лазар Николов, Милчо Левиев, Димитър Тъпков, Трифон Силяновски,  пианиста Юри Буков, оперната прима Красимира Стоянова, фолклористът  проф. Николай Кауфман...


Редом до портретите на оперната прима  Красимира Стоянова и виртуозния кавалджия Теодосий Спасов в коридорите на пловдивската музикална академия се нареди и ликът на... депутаткат Менда Стоянова

И изведнъж до тях се нарежда някоя си Менда Стоянова, която с чужда пита помен прави. Да беше постъпила поне като меценатите по света и да се бръкне в джоба, че да заслужи това голямо признание!

Да отпуснеш служебно държавни средства за държавно учреждение и да бъдеш награден за това с почетна титла, звучи комично! Истинска пародия.

И най-ужасното е, че това вече става масова практика в академичните среди. Ректорът на Търновския университет например даде същата титла на Путин, а на Русенския – на фрау Меркел, която напълни Стария континент с многочислени ислямизирани пришълци от Африка и Азия!


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки