Козунаците, които се продават, са замесени с много изкуствени добавки и оцветители


Козунаците, които се продават, са замесени с много изкуствени добавки и оцветители
Снимка: chomis.net
01 Април 2018, Неделя


В някои е спестено млякото, а други дори няма яйца

Автор: Десант

Преди всеки празник хората се питат с какво ще бъдат изненадани от търговците на храни. Освен с високите цени опасенията са насочени към качеството на традиционните храни.

Когато наближи Великден, интересът винаги е насочен към боите за яйца, козунаците и агнешкото. Преди 6 години изследване на „Активни потребители“ установи наличие на синтетични жълти багрила в козунаците, придаващи „апетитен“ цвят на продуктите, все едно са правени с домашни яйца.

Тази година в най-разпространените козунаци в търговските вериги не са открити синтетични багрила, но те изобилстват от Е-номера и заместители. В 11 от 16 продукта вместо мляко има заместители, а при една марка са спестени дори и яйцата или друг техен заместител.

Това показва традиционното преди Великден проучване на организацията "Активни потребители", което анализира състава на индустриално приготвени козунаци. Информацията е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производители са декларирали. Отделно е проведен и лабораторен тест за наличие на оцветителя Е102 (тартразин).

В проучването са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и Женския пазар в София през март.

При една от марките напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите, което е нарушение на националното и европейското законодателство. Марката обаче е закупена от големи търговски вериги, които би трябвало много добре да познават изискванията които пренебрегват, изтъква организацията.

Пестенето от класически съставки води до добавяне в козунаците на "модерни", индустриално произведени суровини. Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина.

"Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими. Особено смущаващо е добавянето на суроватка в козунаците.

Това е заместване на млякото с един по-същество отпадъчен продукт, притежаващ свойства много различни от оригинала. Рецептите забъркани със заместителите позволяват да се намали себестойността на продукта, разбира се за сметка на качеството", сочи анализът.

Също така усреднено във всяка марка се съдържат по шест добавени Е-номера. Това са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други, каквито няма в нито една домашна рецепта за козунак, изтъкват още от организацията.

В същото изследване преди 6 години "Активни потребители" установява влагане на жълтата боя татразин (Е102) в 2 от 7 изпитвани марки, затова провежда същия тест и сега. Татразин не е намерен, но при 10 от 16-те марки е вложен естественият оцветител каротин. Тази боя е по-приемлива от синтетичните бои, "но показва за пореден път, че в индустриалните рецепти визуалните и вкусовите качества на козунаците се постигат с използване на заместители и химикали", коментират от потребителската организация.

"Резултатите от нашето проучване показват, че качеството е последна грижа на производителите на индустриалните продукти. Техните "козунаци" имитират сполучливо външния вид и вкуса на домашните, но са много далеч от тях спрямо вложените суровини и технология на приготвяне.

Съчетаването на множество официално разрешени за употреба заместители и добавени химикали в индустриалните рецепти води до получаване на продукти с непредсказуеми качества, особено по отношение на здравословните ефекти.

По същество потребителите са превърнати в лабораторни мишки и принудени да консумират неизпитвани имитиращи храни. Дали те се отразяват негативно на здравословното състояние в дългосрочен план ние не се наемаме да твърдим", изтъкват от "Активни потребители".


В категории: Новини , Разследвания

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Обикновен българин
02.04.2018 19:20:46
0
0
Най-добре е да си правим кифли в къщи с нужното брашно от магазина,пчелен мед от познат ни производител на мед от пазара,фурми от магазина-внос от Иран-стават вкусни кифли,а не да купуваме-съвременния кузунак и кифли от магазини и лафки-тоест -храни с химия в тях-химията сие химия.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки