Екатерина Захариева: Надявам се Ердоган да не тропа по масата във Варна


Екатерина Захариева: Надявам се Ердоган да не тропа по масата във Варна
26 Март 2018, Понеделник


Европа казва много пъти на Турция, че трябва да се спазват международните договори и стандартите на ЕС, ако Турция иска да продължи по пътя си за европейска интеграция, заяви външният ни министър преди срещата на Ердоган с европейските лидери

Автор: Десант

Срещата във Варна е между ЕС и Турция, а не двустранна среща. Надявам се Ердоган да не тропа по масата във Варна, а да бъде диалог, това е и целта на тази среща. Това каза пред бТВ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в отговор на въпрос дали темата за обезщетението на тракийските бежанци ще бъде повдигната пред Турция.

Всеки път, когато има двустранни срещи, българският премиер защитава и поставя интересите на България, увери Захариева.

„За съжаление, не за първи път важният въпрос за обезщетяването на бежанците от Тракия се поставя в контекста на политическите дивиденти”, добави тя.

„Въпросът за обезщетението на тракийските бежанци е дългогодишен и винаги се повдига, когато разговаряме с нашите турски съседи. Спекулациите, които в момента се чуват, очевидно са желание за изместване на успехите на България във външната политика”, коментира Захариева.

Тя припомни, че споразумението за добросъседство с Турция е от 1992 г.

„Ако беше толкова лесно, едва ли не сега на една среща ще решим въпроса, БСП от 1992 г. са били доста време в управлението, имали са и президент, защо не успяха да го решат”, попита Захариева.

„България поставя въпроса за организиране на тази смесена комисия и есента ще има такава смесена комисия, която ще бъде свързана с нерешените въпроси”, подчерта тя.

„Надявам се Ердоган да не тропа по масата във Варна, а да бъде диалог, това е и целта на тази среща”, заяви външният министър.

„Европа казва много пъти на Турция, че трябва да се спазват международните договори и стандартите на ЕС, ако Турция иска да продължи по пътя си за европейска интеграция. Tова ще се случи и във Варна. Не мисля, че Европа ще промени посланието си към Турция”, каза още Екатерина Захариева.




В категории: Свят , Политика , Международна политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки