Гърците поискаха да се построи жп линия между Комотини и Подкова


Гърците поискаха да се построи жп линия между Комотини и Подкова
Снимката е илюстративна
26 Март 2018, Понеделник


Това е една от 9-те мерки, с чието изпълнение се цели да се подобри живота на хората в северните части на южната ни съседка

Автор: Десант

Бизнесът в южната ни съседка поиска с писмо до правителството в Атина да започне изграждането на железен път между Комотини и кърджалийското село Подкова.

Това е една от 9-те мерки, с чието изпълнение се цели да се подобри живота на хората в Северна Гърция, да се даде мощен тласък на туризма и да се преодолеят негативите за местната икономика от отварянето на ГКПП „Маказа – Нимфея“, породени в следствие на това, че хиляди гърци редовно идват да пазаруват в нашата страна.

„Нямаме ж. п. връзка на север и това може да стане с 40-километров железен път между Комотини и Подкова Нашите деца очакват от нас да бъде построен такъв път“, твърди експертът Костас Кацимигас в доклада си за динамиката на гръцко-българското трансгранично сътрудничество.

24rodopi.com изтъква, че темата за ж. п. връзката между последната българска ж. п. гара – Подкова, и Комотини не се повдига за първи път. За да се съкрати още повече разстоянието от Солун до Русе, български специалисти дори предлагат да се прокара ж.п. линия от гара Полиарно (край Комотини) до гара Подкова с дължина 65 км (33 км в Гърция и 32 км в България).

През 80-те години на миналия век наши експерти са предложили изграждането жп линия през прохода Маказа, за да се осъществи маршрутът Димитровград - Подкова - Комотини - Кавала/Александруполис. И тогава, и днес обаче се отчита, че мегапроектът е пракалено скъп.

И в още по-далечното минало се е планирало изграждането на железопътна линия през прохода Маказа, като се построил участъкът от Кърджали през Момчилград до село Подкова, на около 20 км преди седловината, отбелязват наши транспортни експерти.

По време на Втората световна война тези планове са подновени, но не се стига до практически действия. Веднага след Втората световна война проходът е затворен окончателно за преминаване и са изградени оградни мрежи по границата ни с Република Гърция, припомня 24rodopi.com.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
:)
10.11.2020 09:34:52
0
0
ако преброят колко човека & какви финансови постъпления постъпват ежедневно минимално в коя да е посока ще може да се сравни с очаквани разходи за евентуални мостове,тунели,живи&здрави:)
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки