Бойко Борисов от Брюксел: Не съм оптимист за мирното развитие на света


Бойко Борисов от Брюксел: Не съм оптимист за мирното развитие на света
23 Март 2018, Петък




Автор: Десант

Целта на срещата във Варна на лидерите на ЕС и на Турция е да гарантираме външната граница на Съюза – да потвърдим втория транш по споразумението и тези 3,5 млн. мигранти да останат в Турция. Това коментира пред журналисти в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов след преди днешното заседание на Европейския съвет.

Той посочи, че на снощната работна сесия всички държави са декларирали желание каналите за диалог да продължат.

„Очертава се много тежка среща, защото отношенията са крайно влошени. Това е огромна отговорност пред България – дава ни се голямо доверие и в същото време има много очаквания“, обобщи премиерът, като допълни, че повишаване на напрежението има и заради конфликта в Източното Средиземноморие и Егейско море.

Имаме много малко отворени канали за комуникация и ми се иска да действаме с повече разум и отговорност, каза Борисов. Той определи съвремието като „по-тежко от студената война“, когато е имало ясни разделителни линии и два глобални играча.

„В момента не съм оптимист за мирното развитие на света. Време, в което масово се отзовават дипломати, надали ще доведе до повече мир, спокойствие и разбирателство“, коментира българският премиер.

Борисов посочи, че на заседанието на Европейския съвет е поискал доказателства, извън формулировката на британския министър-председател Тереза Мей – „висока степен на вероятност“, че зад случая „Скрибал“ стои Москва.

„Всички вярваме на Великобритания, но казах и своите позиции, припомних и обвиненията срещу Саддам Хюсеин за използването на химическите оръжия - Тони Блеър се извини по-късно, но нещата бяха свършени“, каза Борисов.

По думите му, решението на европейските лидери да изтеглят за консултации посланика на ЕС в Руската федерация показва, че въпреки Брекзит, Обединеното кралство и Европейският съюз са едно цяло, свързани са неразривно, имат взаимна подкрепа и защита.


В категории: Политика , Международна политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки