След 6 години срамни спорове: Темата за паметник на благодетеля на Бургас тръгва отначало


След 6 години срамни спорове: Темата за паметник на благодетеля на Бургас тръгва отначало
23 Март 2018, Петък


Общината изненадващо промени правилата за достойното увековечаване паметта на Александър Георгиев – Коджакафалията, последва отговор от художника Митко Иванов

Автор: Силвия Горанова

Процедурата за изграждане на паметник на благодетеля на Бургас Александър Георгиев – Коджакафалията, тръгва наново след цели 6 години безславни опити паметта му да бъде увековечена подобаващо. Всички предишни идеи бяха белязани от скандали и бюрократични пречки.

Сега зам.-кметът по култура в морския град Йорданка Ананиева е входирала в Общински съвет - Бургас докладна записка за стартиране на нова процедура за изгражднето на паметника, която ще се разглежда на предстоящата сесия на Общински съвет.

За целта ще бъде избран само един от двата проекта - паметник в градинката между „Цар Симеон I“ и булевард „Стефан Стамболов“ или реплика на оригиналния стар монумент в "Братя Миладинови". Досега двете идеи вървяха паралелно една от друга, но по всичко изглежда, че само една от тях ще бъде реализирана. 



След като стана ясно, че местната администрация променя правилата за изграждането на паметника, художникът Митко Иванов извезе с позиция по въпроса. 

Митко Иванов е председател на Съюза на художниците в Бургас. Той е и член на Инициативния комитет за възстановяване на оригиналния паметник на Александър Георгиев Коджакафалията, както и автор на биографичната книга „Мълчанието на Александър“.

Ето и пълният текст на отвореното писмо на Митко Иванов.

"Уважаеми приятели, съграждани,
На предстоящото заседание на Общински съвет Бургас на 27. 03. 2018 г. (вторник) като точка № 21 от дневния ред ще бъде разгледано:
„Стартиране на нова процедура за изграждане на паметник на Александър Георгиев – Коджакафалията“. Предложено е на „Общинския съвет да вземе едно от посочените решения:

1. Да се стартира процедура за „Проектиране и изграждане на паметник, представляващ скулптурно изображение на Александър Георгиев – Коджакафалията“  на терен, отреден за озеленяване, в обособено УПИ II кв. 139 по плана на ЦГЧ – гр. Бургас, намиращ се между ул. „Цар Симеон I“ и булевард „Стефан Стамболов“;

или

2. Да се стартира процедура за „Проектиране и изпълнение на реплика на съществуващия през първата половина на XX век паметник на Александър Георгиев – Коджакафалията“ на терен в УПИ II, кв. 19 по плана на к-с „Братя Миладинови“, гр. Бургас.“

Твърде възможно е тази докладна да е входирана с благородни подбуди – Бургас най-после да възстанови честта и достойнството си пред най-светлия Благодетел. Но достатъчно ли е пътят да е постлан с добри намерения?

1. От текста на докладната произтича неприемливо противопоставяне (волно или неволно) на двата проекта:
Изграждане на светски паметник или Възстановяване на оригиналния паметник.
До скоро те не се възприемаха като конкурентни. Очевидно е, че единият проект ще бъде изоставен.

2. Двата проекта не са равностойни. Твърде нелогично изглежда проектът за светски паметник, финансиран с публични средства, да изпревари възстановяването на оригиналния паметник, издигнат по волята и със средствата на Благодетеля. Само по себе си това би било тежък гаф.

3. Когато през 2012 г. беше входирана докладната за светския паметник, вносителят изрично уточнява, че „Паметникът ще бъде изграден с дарения на гражданите от инициативния комитет и дарители, като не ангажира бюджетни средства.“

Решението на Общинския съвет от 2012 г. потвърди, че се предоставя терен „за изграждане на паметник на Александър Георгиев-Коджакафалията от инициативен комитет, представляван от Георги Дражев Атанасов.“

След толкова ясно решение, защо през 2018 г. Общината решава да се намеси, с готовност да финансира?

Убеден съм в разума и в добрата воля. Убеден съм, че тринадесетата грешна стъпка няма да бъде направена. Не е късно.

С уважение:
Митко Иванов, член на Инициативния комитет за възстановяване на оригиналния паметник на Александър Георгиев – Коджакафалията;
автор на книгата „Мълчанието на Александър“.


В категории: Новини , Общини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
добавям комнтар
24.03.2018 06:43:37
0
0
Иронията трябва да бъде цензурирана, когато се представят по неизяснен начин непознати неща. Има го този проблем/престъпление в България. И всичко, което е история извън познатата, наслагвана и развивана единствено и едностранчиво, унищожен историцизъм и всички видове контекстове през годините.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки