Щъркелите се настаниха в... гаражи и топли стаи


Щъркелите се настаниха в... гаражи и топли стаи
Снимка: Bulgaria ON AIR
21 Март 2018, Сряда


Все повече стават хората, които помагат на бедстващите птици. Вижте какви поличби има за това

Автор: Десант

Продължава спасяването на бедстващи щъркели, които изненада връхлетялата по Първа пролет страната ни зима. Най-активни в това добро дело са жителите на селата в общините Дулово и Главиница в Североизточна България.

В село Черник вече в няколко къщи има приютени птици. В тази на Хюсеин Рамиз 7 щъркела вече се чувстват като у удома си и са накацали свойски върху бидони и покъщнина.

В плевнята на съседите му също има приютени седем щъркела, които вече са се съвзели от ужасяващия студ навън.

Служители на община Дулово и представители на ловните дружинки са прибрали 21 птици в гараж на общината.

"Ако животно в беда ти позволи да се доближиш, значи е в много лошо състояние. Трябва да го приютиш, да подадеш сигнал до институциите и да оставиш специалистите да се погрижат", споделя пред Bulgaria ON AIR Любомила Кривошева от фондация "Дивите животни".

Според орнитолозите птицата предвестник на топлото време издържа на ниски температури. Опасността за нея крие обледеняването и замръзването на крилата й. Когато намокрените от валежите  им пера се вкочанят от лед, щъркелите не могат да отлетят, ако ги доближи хищник и така стават лесни жерви на нападения. 

По думите на главния уредник на бургаския природонаучен музей Светла Далакчиева, за българите белият щъркел винаги е бил смятан за свещена птица. Хората вярвали, че ако му навредиш, ще те сполети нещастие.

Според преданията, добра поличба е, ако щъркелът избере покривът на твоята къща, за да свие гнездото си Това ще донесе на стопанина щастие и благоденствие.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
щъркели
21.03.2018 16:49:19
0
0
Благодарим за хубавите щъркелчета. При нас... намаляха струва ми се много? Може да се обадя да питам асоциацията защо?? А и това за гнездото, които са доста големи, не е сигурно, че е така.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки