Лекция в бургаския музей представя Ахтополското сребърно съкровище


Лекция в бургаския музей представя Ахтополското сребърно съкровище
Снимка: РИМ-Бургас
20 Март 2018, Вторник


То е открито случайно през 1977 г. в местността Зигрите

Автор: Десант

Образователната програма на РИМ-Бургас „Опознай Бургас и Бургаския край“ продължава този петък - 23 март, с лекцията „Християнските монети в Ахтополското сребърно съкровище (1977 г.)“. Автор е Мирослав Класнаков от Археологическата експозиция в Бургас.

Ахтополското сребърно съкровище е открито случайно през 1977 г. в местността Зигрите, разположена северозападно от центъра на Ахтопол. На 20 октомври същата година е прибрано в Бургаския музей.

Състои се от различни предмети за украса и четиристотин петдесет и две сребърни монети – сто и единадесет християнски и триста четиридесет и една ислямски, с общо тегло около 2 кг. Те са отсечени от 14 различни държави или държавни обединения, на 5 континента – Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка, в над 42 различни монетарници.

За всички любители на нумизматиката Бургаският музей предлага богат избор от реплики на монети, придружени от сертификат за произход.

Публичните лекции са всеки петък от 16:00 часа, в Изложбената зала на Историческия музей в Бургас (ул. Лермонтов 31 – вход от ул. Георги Кирков).

Входната такса за лекциите е преференциална. Цената за възрастни е 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки