Безумни изисквания за факли и компаси могат да „потопят" рибарските лодки в сивата икономика


Безумни изисквания за факли и компаси могат да „потопят" рибарските лодки в сивата икономика
19 Март 2018, Понеделник


Рибари предупреждават, че поминъкът им загива и заплашват с гражданско неподчинение. Вижте защо

Автор: Десант

Рибарските сдружения от Бургаския район заплашват с гражданско неподчинение, ако не бъде сменен началника на отдел "Прегледи, освидетелстване и регистрация на корабите" към Морска администрация – Бургас Симеон Дончев.

„Този човек осъществява ежедневен тормоз на неговите подчинени по боцманатите, а те
съответно прилагат глупавите и некомпетентни заповеди върху нас" – пишат те до медиите.

Става въпрос за малки лодки с до 2 морски мили район на плаване.

Рибарите настояват да отпаднат изискванията за една част от оборудването – една резервна спасителна риза, спасителния кръг, пожарогасител, компас, броя на факлите и т.н.

Техните мотиви са, че практиката с годините е показала, че инцидентите на море са много малко и по принцип те не зависят от наличието на въпросните вещи.

Няма например, няма изгоряла лодка поради липса на пожарогасител. По думите на рибарите, навремето се изисквало плавателният съд да разполага с противопожарно покривало, което замества идеално пожарогасителя.

Няма и удавен човек заради липса на спасителен кръг, както и няма потънала лодка заради липса на
компас. „Спокойно могат да отпаднат и половината факли и да останата само две – има и много
други сигнали за бедствие" - изтъкват още бургаските рибари.

Те са категорични, че лодките спокойно могат да минат и без някои от посочените вещи, които трудно се събират и съхраняват в плавателните съдове.

„Ако някой иска да храни морските магазини, това не са рибарите. Просто няма вече риба, тя
намаля все повече и повече, губи се интерес към този поминък и хората масово се отказват сами
от морето. Поминъкът загива" - споделят с болка морските вълци.

Те обръщат внимание, че в много държави такива малки лодки, наречени кораби, не са вкарани по тези правила и изисквания за стопанска дейност. Освен това алармират, че под предлог за безопасност на корабоплаването в морските градове се вършат куп безсмислени неща.
 
Боцманите например са се превърнали във фотооператори и тормозят рибарите със снимков материал, с който искат да докажат, че повечето лодки са негодни.

Затова рибарите предупреждават, че е много вероятно част от така наречените "кораби" да се потопят в сивата икономика и да престанат да плащат такси и данъци.

Все пак над 80 – 90 % от лодките влизат в морето предимно през есента, и то ако има някаква риба. А разходите за поддръжката на една лодка вече стават непосилни за риболовците. Така че може и да останат на брега завинаги, ако не се престане с бюрокрацията и безумните изисквания на бургаската Морска администрация.



В категории: Новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
А.ЕВРОПЕЙСКА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ПРА
19.03.2018 19:52:25
0
0
ХАРТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГРАДОВЕ
(Страсбург, 17-19 март, 1992 г.)
А.ЕВРОПЕЙСКА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ПРАВАТА НА ГРАДСКИТЕ ЖИТЕЛИ
ОТЧИТАЙКИ, че упражняването на следните права следва да бъде основано на солидарността и гражданското чувство за отговорност, предполагащи равностойно поемане на задължения, гражданите на европейските градове имат право на:
1. СИГУРНОСТ: сигурен и безопасен град, свободен доколкото е възможно от престъпления, антисоциални прояви и прояви на агресивност;
2. НЕЗАМЪСЕНА И ЗДРАВОСЛОВНА ОКОЛНА СРЕДА: околна среда, свободна от въздушно, шумово, водно и почвено замърсяване, опазваща природата и природните ресурси;

на гугъл - целия текст....
И СЪДЕБНАТА СИСТЕМА.... КАКВО Е НАПРАВИЛА ПО ТАЗИ СИГУРНОСТ, ЗАЕДНО С МВР!!!
2
No Comment
19.03.2018 19:38:45
0
0
"Булката" на Лозан Панов написа писмо до Делян Пеевски." медиапул... и др. медии. (даден "цитат")
? Без коментар за сбиротока... от изречения, грубост/агресия/омраза. (може и да писано от някой първо побъркан,луд... с ниво на мозък първи клас)
Без ред. Длъжностни лица с обществени позиции/отговорности/значение не могат да проявяват нито сбироток от .... ; нито "Пристрастност" ли се казва? Чудесно, по всички престъпления, но нека да е изложено като за защита пред Съд!!! От това следва, че може да са измишльотини, лъжи, клевети.... по длъжностни лица с обществено значение/отговорности? Тука са професионалните .... етики, органи, съвети, комисии?
После, с тези "булки" на .... съдия/обществено значение? не Гришо, шоу-бизнеса и не знам какво.... къде са тези етични норми, съвети??? Има-няма правосъдие... толкова години. и измишльотини-агресии на някакви ненормалници да се .... спрямо институзията Съд! Или трактат за Доброто и Злото? При всички положения Съдът трябва да отговори ... на този директно отправен към тях агресивен (ненормален) език! И каквито престъпности са навързани....
1
коментари
19.03.2018 13:08:23
0
0
"Стратегически предприятия". Емил Хърсев в. Сега
Защо не става ясно има ли закон за страгегическите фирми, проекти и т.н? Добре, смесено участие чуждестранно... обаче се договаря - тези/толкова позиции са за български специалисти, тези/толкова за чужденци. Чисто, ясно и просто! И отговорности и качество и Всичко. то не са глупости! то не са консултанти! Та банки, та Гинки, та не знам още какво!!!! И после ... рискове... дъра-бъра, дъра-бъра и накрая нищо!!!
Ето и за лодките - Ако нещо сте напавили... по въпроса с лодките.... също!!! и пари от ЕС за лодки и т.н... нищо никой не прави....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки