Убийствените мини на Конго, в които работят 4-годишни деца


Убийствените мини на Конго, в които работят 4-годишни деца
18 Март 2018, Неделя


Страната е най-големият източник на кобалт на планетата, а той е ключов компонент от литиево-йонните батерии от смартфоните, електромобилите и лаптопите…

Автор: Десант

Конго е най-големият източник на кобалт на планетата. 60% от световния добив на метала се извършва в африканската република. А той е ключов компонент от литиево-йонните батерии от смартфоните, електромобилите и лаптопите… произвеждани от най-големите технологични гиганти.

„Амнести Интернешънъл” оповести, че 150 хиляди служители работят при изключително тежки условия в мините, като сред тях има деца и жени. Докладът нанесе тежък удар на редица световни корпорации, които според международната организация не са реагирали, за да спрат неетичните практики.

Компаниите твърдят, че не са знаели какво се случва в кобалтовите мини. А част от тях опитаха да избегнат лошата реклама, като подеха кампании в подкрепа на „кобалтовите деца”. 

По данни на УНИЦЕФ от 2012-а 40 хиляди деца работят в мини в южната част на Конго. В част от тях се добива и кобалт. 

Децата работници слизат под земята и работят при ужасяващи условия – сутрин и вечер, в жега и в проливен дъжд. Надницата им е 8 пенса, което прави 1,70 лева на ден.

Сред тях е и Дорсен, на 8 годинки. Няма обувки и понякога по цели дни няма пари за храна, въпреки че дава 12-часови „работни смени”. Той и приятелите му изпитват силни болки от тежкия физически труд. Те имат и по-малки „колеги”, чиято задача е да събират и почистват камъните. Редом с тях работят и бременни жени, които носят кърмачетата си в чанти на гръб. Те вдишват отровния въздух без маски.

Макумба Матеба има голям тумор в гърлото и е убеден, че той се е образувал заради водата, която е отровена от местната кобалтова мина.

Беча Гибу, лекар от селото Кимпеса, разказва, че голяма част от родените бебета страдат от мистериозни заболявания. Те се раждат с обриви и петна по цялото тяло.

Но най-застрашени са работниците на място, които нямат защитно облекло. Тунелите са прокопани на ръка, нямат подпори и лесно се срутват, особено когато вали. Само за 2015-а година десетки хиляди миньори са загинали, смазани в мините. Но тяхната памет почитат само колегите им. Sky news разказва за тъжен момент в бившата провинция Катанга. Когато телевизионният екип пристига, работниците тъкмо са свалили инструментите си в знак на почит към свой събрат, починал в мината.

А добитият кобалт се продава на китайски търговци. Те не задават много въпроси и препродават стоката на Congo Dongfang International – дъщерна фирма на Zhejiang Huayou Cobalt, която снабдява едни от най-големите производители на литиево-йонни батерии в света. Amnesty International установи, че никоя държава няма законодателство, което да задължава фирмите да посочват веригата, по която са се сдобили с кобалта.

От Apple предупредиха преди време доставчика си Huayou Cobalt да преустанови търговските си отношения с мините, в които има нерегламентирани условия на труд. Отговорът обаче бил, че това ще навреди на „общините, които разчитат на мините, за да преживяват”.
Източник: Нова.бгВ категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки