Правителството дава 36 000 лева за паметник за спасяването на българските евреи


Правителството дава 36 000 лева за паметник за спасяването на българските евреи
14 Март 2018, Сряда


Вижте защо се налага той да бъде преработен

Автор: Десант

Министерският съвет одобри отпускането на допълнителни 36 000 лв. по бюджета на Министерството на външните работи за промяна в дизайна и за отливка на паметник-символ за отбелязване на българския принос в спасяването на българските евреи от Холокоста. Отпускането на средствата се налага, тъй като мемориалът трябва да бъде преработен и отлят отново.

Монументът – символ на спасяването на евреите от Холокоста, е бил първоначално изработен по договор, сключен между Държавния културен институт и „Aрт студио – Момчил Цветков“ ЕООД, което е отразено в приемо-предавателен протокол от декември 2013 г.

В продължение на 5 години транспортирането и монтирането му в Израел не е осъществено и той е престоявал без отговорно пазене в леярната, в която е бил изработен, поради което е в състояние, непозволяващо да бъде използван.

По случая е изпратен сигнал до прокуратурата и са предприети действия за търсене на наказателна и дисциплинарна отговорност от директора на Държавния културен институт.

В допълнение към това, Комисията по паметниците на община Тел Авив е предложила да бъде направена известна промяна в дизайна на паметника, което налага повторното му изливане от метална сплав.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
14.03.2018 12:12:41
0
0
A NE TRJABVA LI TOVA DA SE NAPRAVI SAS SREDSTVATA NA SPASENITE I TEXNITE NASLEDNITZI?!KATO
BLAGODARNOST ZA STORENOTO OT BALGARSKIJAT NAROD!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки