Двама министри лично ще проследят контролираното изпускане на язовир „Тича"


Двама министри лично ще проследят контролираното изпускане на язовир „Тича"
Снимка: Архив shum.bg
07 Март 2018, Сряда


От шуменското РЗИ обявиха водата му като негодна за пиене

Автор: Десант

Министрите на земеделието, храните и горите и на околната среда и води пътуват към язовир „Тича“, за да следят организацията по контролираното изпускане на водоема, съобщават от правителствения пресцентър.

В прессъобщението се уточнява, че за да се избегнат наводнения на земеделски земи и обществено имущество, двете министерства, в координация с „Напоителни системи“ и „Басейнова дирекция“-Варна, Гражданска защита, Областната управа и кметовете, са създали необходимата организация за информиране на жителите на населените места в района.

Очаква се контролираното изпускане през преливника на язовир „Тича“ да започне късния следобед със скорост 10-12 м3/сек.

Експерти от „Напоителни системи“ вече са обходили поречието на река Камчия, като са извършили и почистване. Към момента в района няма опасност от наводнения, тъй като речните корита могат да поемат контролираното изпускане.

Жителите на близките населени места вече са информирани за действията на регионалните институции и за всички предприети превантивни мерки.

По-рано днес Регионалната здравна инспекция – Шумен съобщи в сайта си, че водата от яз. „Тича“ не става за пиене заради завишена мътност. За първи път тази година това бе отчетено на 27 февруари, но вече повече от седмица качеството й не се подобрява.

Затова от шуменското РЗИ препоръчаха на жителите на населените места, водоснабдявани от язовир „Тича” - Шумен, Велики Преслав, селата Панайот Волов, Белокопитово и Дибич, да не ползват за пиене вода от чешмите си.

Междувременно "Десант" се опита да направи справка в официалния сайт на "Напоителни системи " ЕАД за актуалното състояние на стопанисваните от дружеството съоръжения, но установихме, че последните данни, качени в страницата, са от... 3 февруари 2011 г., което е твърде смущаващо. 




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки