Радул Милков е един от организаторите и командирите на военната ни авиация


Радул Милков е един от организаторите и командирите на военната ни авиация
05 Март 2018, Понеделник


На 5 март се навършват 135 г. от рождението на славния ни военен пилот

Автор: Атанас Коев

На 5 март се навършват 135 г. от рождението на военния пилот Радул Милков – един от организаторите и командирите на военната ни авиация.

Бъдещият ас е роден на 5 март 1883 г. в Пловдив в семейство на свещеник. Първоначално учи в родния си град, а след това през 1906 г. завършва Военното училище в София, като е произведен в първо офицерско звание-подпоручик. Последователно служи в 36-ти пехотен козлодуйски полк и в 8-ма тунджанска пионерна дружина.

През 1912 г. Радул Милков заминава за Германия, където завършва шестмесечен курс за пилоти в Авиационното училеще в Берлин. След началото на Балканската война (1912-1913 г.) е един от организаторите и първите командири на Аеропланното отделение на Българската армия.

На 16 октомври 1912 г. поручик Милков заедно с поручик Продан Таракчиев извършва първия боен полет в историята на българската авиация, като тази дата се смята за начало на военното ни въздухоплаване. Полетът е с разузнавателна цел и е над турските позиции при гара Караагач, като е осъществен с френския самолет „Албатрос F-2“.

През Първата световна война (1914-1918 г.) пловдивският военен пилот е назначен за началник на Първо аеропланно отделение при Действащата армия на Струмския фронт. Впоследствие е повишен в чин майор и става началник на Аеропланната група на българската войска.

След края на световния конфликт през 1918 г. Радул Милков е уволнен от армията с чин подполковник. Той веднага се включва в обществено-политическия живот на страната, ставайки активен член на управляващия БЗНС на Александър Стамболийски.

По време на Деветоюнския преврат от 1923 г. той е арестуван от правителството на проф. Александър Цанеков и е затворен в сградата на Обществена безопасност. След като е подложен на разпити и мъчения се съгласява да сътрудничи на превратажиите.

По решение на Военната лига през 1924 г. на Милков е устроено „бягство“ в съседна Югославия и той е внедрен като агент в Задграничното представителство на Земеделския съюз, в което е назначен на отговорен пост, като секретар-касиер. По-късно след приключването на мисията му предава архива на това представителство на българските власти.

През 1939 г. пловдивският летец постъпва на работа в самолетната фабрика „Български Капрони“, намираща се в Казанлък, и започва да издава списание „Нашата авиация“, в което се разглеждат редица проблеми свързани с нашето въздухоплаване. След Деветосептеврийския преврат от 1944 г. е произведен от отечественофронтовската власт в чин полковник от ВВС на НРБ, а годината е 1948.

Полковник Радул Милков умира на 16 февруари 1962 г. в София, на 79-годишна възраст.

Днес на името на видния пловдивски летец е наименуван морският нос„Милков“ в Антарктида.


В категории: История , Добри Вести , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки