Градът на слънцето е край хасковското село Ангел войвода


Градът на слънцето е край хасковското село Ангел войвода
Снимка: Уикипедия
20 Февруари 2018, Вторник


Разкопките там продължават през есента

Автор: Десант

Градът на слънцето край хасковското село Ангел войвода е така дълго търсения Хелиополис, твърди археологът доц. д-р Здравко Димитров, цитиран от вестник "Нов живот".

Разкопките в община Минерални бани ще продължат и през тази година, като се очаква да започнат през есента. От общинската администрация обещават да намерят средства за финансиране на проучванията. По думите на кмета Мюмюн Искендер, очаква се общината да спечели и проект за изграждане на инфраструктура до подхода към обекта - асфалтов път и паркинг. До самия комплекс ще се стига по пътека, както е на Перперикон.

"От Хелиополис има пряка видимост към Перперикон, а оттам към Татул. Това го поставя в основната схема на най-значимите древни светилища, защото това е бил основния принцип при изграждането им", уточнява Здравко Димитров.

Археолозите са попаднали на огромно тракийско светилище, скална гробница, скален олтар, скален часовник - засега единствен в България, шарапани, над 70 скални ниши, късноантична крепост и раннохристиянска църква с гробове на първите свещеници.

"Който и да е от изброените обекти е достатъчно интересен сам по себе си, но когато всичко това е събрано на едно място, е несъмнено, че става дума за магнетично място, което хилядолетия е привличало хората", категоричен е Здравко Димитров.

Въпреки че мястото край с. Ангел войвода е известно още от 30-те години на миналия век, археологически проучвания в него започват едва през 2016 г.  Още след първия археологически сезон, на базата на резултатите от работата на екипа, ръководен от доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей (НАИМ), Министерството на културата обявява обекта на паметник от национално значение. В охраняемата му зона са включени около 100 дка в най-северния край на рида Мечковец в Източните Родопи.

Това е най-големият и богат археологически обект в Хасковския край. На места масивната крепостна стена е запазена с височина около 5 метра, което я прави наистина внушителна. Намира се на около километър от с. Ангел войвода, община Минерални бани. 


В категории: Новини , Праистория , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки