Парен локомотив 609.76 потегля на последния си курс


Парен локомотив 609.76 потегля на последния си курс
13 Февруари 2018, Вторник


Ветеранът ще тегли по родопската теснолинейка старинни вагони, пълни с немски туристи 

Автор: Десант

Група немски туристи ще имат щастието да се возят на теснолинейката този петък, а старинните ѝ вагони ще бъдат теглени от парен локомотив 609.76.

Според информация на сайта „За теснолинейката“, вероятно това ще е последният курс на ветерана.

Той е пристигнал в България преди 69 години, а преди 14 години е бил реновиран. Доайенът на локомотивите на теснолинейката ще спре да се движи от март.

Немската група вече е пристигнала в България и ще прекара цяла седмица в страната ни, пътувайки с множество възстановени парни локомотиви на БДЖ по различни жп линии.

В последния си курс този петък локомотивът ще дърпа композицията по маршрут Септември – Велинград – Септември. Във вагоните ще могат да се качват само членовете на туристическата група, поръчали пътуването, но всеки може да види влака в движение по гарите или докато се провира от тунел в тунел през живописното Чепинско дефиле.



ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА:

Локомотив 609.76 е един от десетте, произведени от полските локомотивостроителни заводи в Chrzanow с фабричен № 1929/1949 г. и тип Т 1-5-1. Той пристига в България в края на 1949 г. и след пробно пътуване в участъка Септември – Аврамови колиби е въведен в експлоатация на 21 декември 1949 г.

През 2004 г. машина 609.76 бе възстановена като действащ музеен локомотив и редовно обслужваше туристически и атракционни пътувания по линията. Поради изтекла котелна проба обаче се налага локомотивът да бъде спрян от движение тази година. Дали това ще е окончателно или отново ще чуем свирката му да огласява Родопите, все още не е ясно.

Но предложението на „За теснолинейката“ е, ако локомотивът излезе от употреба, да заеме своето достойно място на гара Цепина, където се намира музеят на родопската железница.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки