ЦИК: Електронното гласуване трябва да се отложи


ЦИК: Електронното гласуване трябва да се отложи
13 Февруари 2018, Вторник


При него рискът от контролиран вот бил по-голям, има възможност за хакерски атаки, а и се оскъпява изборният процес. Вижте още аргументи срещу вота онлайн

Автор: Десант

Да бъде отложено въвеждането на електронното дистанционно гласуване, предлага Центаралната избирателна комисия (ЦИК). Препоръката към депутатите идва след проведени шест симулации на такъв вот, съобщава БНР.

По план електронното гласуване трябваше да бъде въведено на изборите за Европейски парламент през 2019 г. 

Според ЦИК дистанционното електронно гласуване е бързо и удобно за избирателите - минимизират се рисковете от недействителност на гласа, но в същото време се изискват специфични компютърни умения заради допълнителните стъпки, свързани с гарантиране на сигурността.

Според становището, рискът от контролиран вот при дистанционното електронно гласуване е по-голям, отколкото например при гласуването с хартиените бюлетини. Докато в последния случай избирателят все пак остава сам в кабината за гласуване, то при дистанционното има възможност той да не е сам или друг да гласува вместо него.

Освен това, ако се даде и тази възможност за гласуване, ще се оскъпи изборният процес, а отчитането на резултатите ще бъде чувствително забавено.

ЦИК се притеснява от хакерски атаки върху бази данни и от регистрираните напоследък атаки върху
криптографски алгоритми на сим картите. Не се изключват пробиви в сигурността и като следствие се посочва, че може да се стигне до касиране на избори.

И още един аргумент изтъкват от ЦИК - у нас няма надеждни методи за идентификация. С електронен подпис разполагат малко българи, а тези от чужбина ще трябва да се върнат в България и на място да се снабдят с такъв, което ще ги натовари финансово.

Анализът на ЦИК е изпратен до парламента и предстои да бъде разгледан от ресорната правна комисия.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки