Холограмно изображение на Спартак ще посреща посетителите в курорта на римските ветерани


Холограмно изображение на Спартак ще посреща посетителите в курорта на римските ветерани
11 Февруари 2018, Неделя


Вижте какво още ще научат посетителите в обновения музей в Сандански 

Автор: Десант

Холограмно изображение на Спартак, водач на робското въстание в Древен Рим, ще могат да видят посетителите на Археологически музей-Сандански. Официалното откриване на атракцията ще е на 16 февруари от 17,30 ч., когато гостите ще бъдат посрещнати в реконструираното помещение на новата временна експозиция.

„Използваме новите технологии, за да превърнем музея в модерно средище на познанието за историята на региона. Посетителите ще видят не само холограмата на Спартак, но ще се радват на така наречената добавена ралност, ще научат повече за историята на изложените мозайки и други важни открития. Всичко е уникално – от Праисторията до Средновековието, подредили сме ценни находки от Мелник, Ковачево, Дамяница, Сандански”, разкрива пред Кмета.бг новият директор на музея – Антон Ковачев.

През 2015 г.  по проект „ Зората на християнството“, реализиран от община Сандански, бе извършена цялостна реконструкция на сградата на музея. Според зададените дейности, ремонтът на втора експозиционна зала бе планиран за следващ етап, който се изпълнява в момента.

Музейните фондове съдържат хиляди експонати, но до настоящия момент те са познати само на кръг от тесни специалисти. Но това ще се промени.

На първия етаж на музея жителите и гостите на града ще могат да видят живота в Партикополис през раннохристиянската епоха. Епископ Йоан, строителят на базиликата, чрез интерактивно представяне ще разкаже на посетителите за строителите на града, новата християнска религия и живота на гражданите.

На втория етаж са обособени две самостоятелни пространства, където ще бъдат експонирани артефакти от Праисторията до Средновековието. Гостите на музея ще се потопят в ежедневието на древните жители на града, ще се насладят на прекрасните статуи на езическите богове и ще разберат как е протичала търговията в античния Партикополис.

След официалното откриване посетителите ще научат защо градът е бил наричан „курорт на римските ветерани“, както и други интересни факти.


В категории: Новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки