Депутат от НФСБ поиска да се смени шефката на образованието в Сливен


Депутат от НФСБ поиска да се смени шефката на образованието в Сливен
09 Февруари 2018, Петък


Имаме оплаквания от директори за авторитарното й ръководство, заявява Петър Петров от НФСБ

Автор: Десант

Шефката на регионалното управление на образованието в Сливен Бисерка Василева-Михалева да бъде сменена, а министърът на образованието Красимир Вълчев да изпрати свой пълномощник на нейно място заради многото оплаквания срещу начина, по който тя ръководи просветата в областта.

Това поиска депутатът Петър Петров от НФСБ в групата на "Обединени патриоти", който е народен представител в региона. Петров застана зад кмета и обвини, че той не е виновен за замислената реформа, която взриви обществеността. Според Петров има много оплаквания на директори и учители от нейния авторитарен стил на ръководене на образованието в региона.

"Имам оплаквания от директори за авторитарното ръководство. Един ръководител, който излиза в пенсия, не може да ръководи бъдещето на образованието в града. Моля, да изпратите Ваш пълномощник, там няма демократичност, има страх", заяви сливенския депутат.

Повод за искането му и отправеното по време на парламентарния контрол питане към образователния министър беше и планът за реформата на училищната мрежа със сливане и преместване на училища, заради което хората излязоха на мащабен протест тази седмица. Петров попита Красимир Велчев дали ще нареди на РУО на МОН да изтегли плана за образователната реформа в града.

Министърът на образованието повтори позицията си, че това било работа на местната власт, която отложила обсъждането и сформирала работна група. Той уточни, че откриването, преобразуването и променянето на общинските училища става по писмено предложение на общинския съвет, каквото било и това в Сливен. Министърът можел само да го приеме или отхвърли.

„Не се намесихме по-ранен етап, защото трябва да стимулираме инициативата и дебатите на местно ниво", каза Вълчев, според когото дискусията щяла да изведе и най-доброто решение.

По думите му, според паралелния анализ, който разпоредил, се видяло, че една част от предложенията са обосновани, а друга част са дискусионни. "Имаме потенциал в редица общини за по-равномерно разпределение на децата. Сливен е типичен пример в това отношение, за да няма сегрегация", изтъкна още просветният министърът.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки