Вицепремиерът Валери Симеонов с нови скандални разкрития в областта на енергетиката


Вицепремиерът Валери Симеонов с нови скандални разкрития в областта на енергетиката
08 Февруари 2018, Четвъртък


Става въпрос за борсова спекула, осъществена от фирма на Румяна Георгиева, жената на индустриалеца Николай Вълканов, уточни лидерът на НФСБ

Автор: Силвия Горанова

„Онлайн медиите отново се срамуват да отразят изказани от мен факти, засягащи крупни интереси в енергетиката и по-специално повишението на тока за бизнеса през последните месеци. Става въпрос за борсова спекула, осъществена основно от български и сръбски фирми.“ Това написа преди минути на страницата си във Фейсбук вицепремиерът по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

Ето какви далавери се извършват в областта на енергетиката и кой има полза от тях:

"1. Българската фирма е собственост на Румяна Георгиева, жената на индустриалеца Николай Вълканов. Георгиева е закупила около 25% от електроенергията на свободния пазар за 2018 г. на ниски цени и в момента я продава двойно по-скъпо.

Преди два дни, КРИБ и други работодателски организации поискаха среща с премиера и протестираха срещу високите цени, с които ги изнудват търговците. Дори поискаха оставката на министър Петкова. Странно поведение. Защо не притиснат техния зам. председател Вълканов да свали цените и кому е нужен този театър пред медиите? 

2. Сръбската фирма ЕФГ – Енергийна Финансова Група – свързана със сръбските служби за сигурност. ЕФГ в България доскоро беше близка до мрежата енергийни компании на българския играч Богомил Манчев. А може и още да е.

Тези фирми са изкупили по-голямата част от предлаганата на борсата електроенергия за 2018 г. на цени от около 60-70 лв. за Мв/ч. и сега я продават на 120-130 лв. за Мв/ч. Това е 100% надценка – надали и в търговията с наркотици може да се похвалят с такава печалба. 

От друга страна, американските централи ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 продължават да източват държавния НЕК със страшна сила. Въпреки че още през 2014 г. ДКЕВР сезира Европейската Комисия дали тези договори са непозволена държавна помощ, а в отговор вече 4 години - ни вопъл, ни стон. И въпреки законопроекта, който внесе НФСБ в 43-то Народно събрание от юни 2015 г. (преди 3 години), базиран върху доклада на временната комисия за състояние на енергетиката, която ръководех. И въпреки че този доклад беше изпратен на Министерство на енергетиката, БЕХ и Прокуратурата!

Резултатът е, че и без това изтънялата българска енергийна сигурност е срината от двама играчи, единият от които е чуждестранна компания и то от Сърбия, която не е член на Европейския съюз. Всичко това можеше да бъде избегнато, ако държавата още през 2016 г. беше приела препоръките на доклада ни.

Препоръките от този доклад днес се тиражират като нови и революционни идеи, постигнати в разговора при премиера преди няколко дни. 

Нейсе, по-добре късно, отколкото никога."


В категории: Политика , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки