Разбиха знакова чешма, вероятно това е дело на иманяри


Разбиха знакова чешма, вероятно това е дело на иманяри
08 Февруари 2018, Четвъртък


Вандалски изкъртени са каменните плочи със стар надпис и християнски кръст, а зад нея има необясним изкоп

Автор: Десант

Старата чешма в габровското село Баевци, намираща се на пътя за географския център на България - местността Узана, преди дни осъмна разбита и поругана. От лицевата й фасада са изкъртени вандалски каменните плочи със стар надпис и християнски кръст.


Чешмата в автентичния си вид

За това информира в социалните мрежи Валя Иванова. „Тази чешма е основен водоизточник – захранва цялото село с вода. За сетен път разбита. Посегнаха на историята ни. Тя е от регионално историческо значение за Габрово. Всички очакваме този път нарушителите да бъдат разкрити!“ – пише тя в профила си във Фейсбук.

По думите й е копано и зад чешмата. Затова местните жители предполагат, че най-вероятно става дума за иманярски набези. Не се знае дали са открили нещо ценно, вградено в каменната й стена, но при всички случаи посегателството не е невинно и само по хулигански подбуди. 


Откъм задната страна ясно личат "изкопните" работи

Знаковата чешма​ е разбивана неведнъж, след което е възстановявана за сметка на местното население със собствени труд и средства. Стореното сега обаче е изключително грозно и на практика непоправимо. Вече едва ли ще може чешмата да се възстанови в автентичния си вид, тъй като неизвестните апаши са отнесли камъните с най-характерните й символи.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки