Сондажни дейности на „Биовет“ са причинили оцветяване водите на река Бели Лом


Сондажни дейности на „Биовет“ са причинили оцветяване водите на река Бели Лом
05 Февруари 2018, Понеделник


Това показва проверка на испектори от русенското РИОСВ край клона на компанията в Разград

Автор: Десант

Сондажни дейности, извършвани на площадката на „Биовет“ АД – клон Разград, са причина за помътняване и оцветяване на водите на река Бели Лом в Разград. Това са заключенията от извънредната проверка на РИОСВ-Русе, извършена в първия ден на февруари заедно с представители на Областната администрация, община Разград и „Водоснабдяване – Дунав“ ЕООД – Разград  по сигнал за замърсяване на реката, съобщават екоинспекцията.

Оглед на стар колектор, собственост на дружеството и ревизионните му шахти, са отвели експертите до площадка, където са се извършвали сондажни дейности с проучвателна цел за нужните на бъдещо строителство на склад.  При сондажа се е формирал отток от  подпочвени води, който е повлякъл почва и глинени фракции. Формираните води са отведени в площадковата канализация за  дъждовни води на „Биовет“ АД.

Първите резултати от взетите  водни проби от В и К дружеството преди заустване в колектора не показват отклонения от показателите  Ph, азот-амониев, общ азот и фосфати. До дни ще станат ясни резултатите от изпитване на още показатели, но се очакват повишени стоиности на неразтворените частици (почви, глини, пясък).

На дружеството са дадени предписания да прекрати изпускането на води в канализацията  и да уведоми Басейнова дирекция „Дунавски район“ за извършените сондажните дейности.

Припомняме, че въпросната фирма е производител на фуражни добавки, премикси, активни субстанции и готови лекарствени средства за лечение, профилактика и подобряване здравето и продуктивността на животните. Тя неведнъж е била обект на различни проверки от екоинспекцията, която досега е издала множество предписания за редица нарушения. 

​Иначе от компанията декларират в сайта си, че ръководството й е загрижено за състоянието на околната среда.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки