Европарламентът ще решава дали да отмени лятното и зимното часово време


Европарламентът ще решава дали да отмени лятното и зимното часово време
03 Февруари 2018, Събота


Вижте кога ще се гласува резолюцията за това

Автор: Десант

Евродепутатите вероятно ще призоват Европейската комисия да предложи премахване на смяната между лятно и зимно часово време, която се извършва два пъти годишно, съобщава пресслужбата на Европейския парламент.

Това ще се случи на дебата в четвъртък сутринта (8 февруари) по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург. Резолюцията ще се гласува към 13 ч. българско време.

В отговор на граждански инициативи и петиции, които изказват притеснения относно последиците за здравето от смяната на времето, резолюция на комисията по транспорта на Европарламента призовава ЕК да я премахне.

Европейската директива от 2001 г. е законодателната норма за уеднаквеното лятно часово време в ЕС.  Текстът предвижда да се поддържа единен часови режим дори и ако смяната на времето се премахне.

От 2002 г. във всяка държава от Общността лятното часово време започва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от март и завършва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от октомври.

Преди време финландска парламентарна комисия поиска отмяна на директивата с обяснението, че промяната на времето води до заболявания, недоспиване и неефективност на работното място.

В последните години въртенето на стрелките напред-назад бе отменено от Казахстан, Киргизстан, Ирак, Пакистан, Бангладеш, Грузия, Армения, Русия, Египет и Азербайджан. Беларус и Турция.

У нас лятно и зимно часово време е въведено още по времето на соца с постановление на Министерския съвет от 1979 г. Логично е то да бъде отменено пак с такъв акт. Макар че едно евентуално решение за това на европейско ниво може би ще свърши също работа.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки