Как ще бъде избран новият Видински митрополит


Как ще бъде избран новият Видински митрополит
26 Януари 2018, Петък


Изборите ще може да бъдат наблюдавани на живо във "Фейсбук"

Автор: Десант

Епархийските избори за нов Видински митрополит ще се проведат на 28 януари в престолния град на овдовялата епархия – Видин, съобщават от Светия синод на Българската православна църква.

Изборният ден ще започне с отслужването на св. Литургия от 9:00 ч., в която ще вземат участие свещенослужители от епархията начело с наместника на овакантения митрополитски престол Врачански митрополит Григорий. В 10:30 ч. ще бъде отслужен трисагий на гроба на блаженопочившия митрополит Дометиан, а от 11:00 ч. ще започне и избора за двамата кандидати за Видински митрополит.

Със съборна молитва към Бога излъчените от овдовялата епархия избиратели – по трима духовници и трима миряни от всяка от духовни околии на епархията - ще се оттеглят в сградата на Видинска св. митрополия и ще пристъпят към избора.

От предоставената им от Светия синод листа на достоизбираемите епископи - кандидати за митрополитския престол, с тайно гласуване, чрез ограждане на две от имената в листата, избирателите ще излъчат двама кандидати, които съберат повече от половината от гласовете им.

Листата включва: Драговитийския епископ Даниил, Белоградчишкия епископ Поликарп, Агатополски епископ Йеротей, Мелнишкия епископ Герасим и Константийския епископ Яков.

За проведения във Видин Епархийски избор ще бъде съставен протокол с подписите на епархийските избиратели, който ще бъде внесен по надлежния ред в Светия синод за разглеждане. Ако на заседанието си на 3 февруари Синодът счете избора за валиден и проведен по надлежния ред, на 4 февруари, неделя, ще се състои и Каноническият избор, при който от тези двама епископи, избрани от епархийските избиратели, митрополитите от Св. синод начело със Светейшия патриарх Неофит ще изберат и утвърдят новия Видински митрополит.

От Митрополията уточняват, че изборите за нов владика на Видинската епархия ще може да бъдат наблюдавани на живо на официалната страница на Българската православна църква във Facebook.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки