Какво е европейското влияние в Бургас в началото на ХХ в.


Какво е европейското влияние в Бургас в началото на ХХ в.
Къщата на Петър Димитров е построена през 1922 г. в Бургас по проект на Рикардо Тоскани
23 Януари 2018, Вторник


Публична лекция в бургаския исторически музей  ще разкрие кои са чужденци, донесли край морето нови порядки - прогресивни и необременени от предразсъдъци

Автор: Десант

На 6 февруари 1878 г. отрядът на полковник Лермонтов възвестява дълго чаканото освобождение на Бургас, което събужда града за нов живот. Любопитна страна от облика на морския град, на прага на новия век, е бързото възприемане на новите модни тенденции.

Със несъмнения си потенциал и очарование, Бургас спечелва сърцето не само на предприемчиви българи, но и на много чужденци, носители на нови порядки, прогресивни и необременени от предразсъдъци.

Своя почерк в новата история на морския град оставят няколко забележителни европейци: неподражаемият Рикардо Тоскани – италианският проектант на най-красивите сгради в Бургас; д-р Нидер – вероятно австриец, първият нещатен лекар в Бургас, лекувал в продължение на 26 години, често без пари; Леандър Льоге – френски дипломат, консул в Бургас след Освобождението, изразител на стила fin de ciecle в обзавеждането на дома, мебелите, облеклото; Жозеф Бонал – интересна личност, съчетаваща обязаностите на консул и търговец, женен за бургазлийка, един от инициаторите за построяване на католическата църква в морския град.

Подробности за тези личности и техния принос за града ще разкрие последната публична лекция за януари от образователната програма на РИМ-Бургас „Опознай Бургас и Бургаския край“. Нейната тема е: „Европейското влияние в Бургас в началото на ХХ в.“ и тя ще започне в 16:00 ч. на 26 януари, петък, в Изложбената зала на Историческия музей в Бургас (ул. Лермонтов 31 – вход от ул. Георги Кирков). Лектор ще е главният уредник на историческата сбирка Иванка Делева.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки