За леките коли ще има и електронна винетка


За леките коли ще има и електронна винетка
16 Януари 2018, Вторник


Вижте какво печели държавата от продажбата на стикерите и кои от тях се харчат най-много

Автор: Десант

С 25 млн. лв. повече от 2016 г. са приходите от продажбата на различните видове стикери. От тези за леки автомобили са събрани около 249 млн. лв., а от винетките за камиони над 3,5 тона - 103 млн. лв. Общо начислените приходи от винетки през 2017 г. са 351 878 805 лв.

Най-голям дял в генерирането им имат годишните - 185 895 650 лв., следват седмичните - 43 009 275 лв., и месечните - 19 896 390 лв. стикери.

Най-търсените винетки за 2018 г. от шофьорите на леки автомобили до момента са годишните - 188 400 бр., следват седмичните - 44 372 бр., месечните - 5 792 бр., и тримесечните - 813 бр.

За първи път годишната винетка за всички превозни средства важи за срок от една година от датата на купуването й, т. е. ако шофьор си вземе стикер например на 3 март 2018 г., когато тръгва на път за Националния празник, то той ще важи до 2 март 2019 г., припомнят от Агенция "Пътна инфраструктура".

Годишните винетки за 2017 г. са валидни до 31 януари 2018 г. От АПИ съветват потребителите да закупят нов годишен стикер преди изтичане на валидността на стария.

Ако потребител има годишна винетка за 2017 г. и закупи нов годишен стикер във вторник - 16 януари 2018 г., винетката може да бъде валидизирана с дата 1 февруари 2018 г. и ще бъде до 31 януари 2019 г.

Стикерът може да бъде перфориран и с друга дата, в зависимост от желанието на шофьора, и съответно ще бъде за срок от една година. Годишната винетка може да бъде валидизирана и с дата съответстваща на датата на закупуването й. В тези случай, стикерът също ще бъде валиден за срок от една година.

Винетката се перфорира в търговския обект от продавача на стикера. Необходимо е да се изиска и касова бележка с вписан регистрационен номер на превозното средство, която трябва да се пази.

От прессъобщение на пътната агенция става ясно, че винетки се продават в над 3000 разпространителски пункта. От тях 372 са с денонощен режим на работа. Това са големите бензиностанции, офисите на „Български пощи“, областните пътни управления и гранично контролно-пропускателните пунктове.

Инж. Веселин Давидов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ изтъкна в сутрешния блок на Нова телевизия, че в момента над 2/3 от приходите на АПИ са от винетки за леки автомобили, и много по-малка част са средствата, които се събират от тежкотоварните превозни средства, които най-много разрушават и амортизират пътната мрежа.

По думите му, това е несправедлив и неправилен модел и с въвеждането на тол системата той ще се промени, а пътният сектор ще разполага с повече средства, които ще може да вложат както в поддържането на пътната мрежа, така и в изграждането на нови пътища.

Технически изграждането на тол системата ще обхване около 16 000 км републикански пътища. Фокусът ще е основно върху транзитните трасета и шосета със свързващо транснационално и трансрегионално значение, уточни инж. Давидов.

Той информира, че за леките коли ще се пусне и електронна винетка, която шофьорите няма да залепват стикер върху предното стъкло на автомобила си, както е в момента, а при плащането на таксата ще се въвежда регистрационният номер на автомобила. Въз основа на това по електронен път, разпознавайки номера на превозното средство, системата автоматично ще проверява дали колата има електронна винетка за преминаване по пътната мрежа.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки