Президентът на Черна гора е на посещение в България


Президентът на Черна гора е на посещение в България
15 Януари 2018, Понеделник


Филип Вуянович и българският му колега Румен Радев поеха ангажимент да работят съвместно за изграждането на Международен институт за устойчиви технологии с научен център за Югоизточна Европа


Европейската интеграция на Западните Балкани е условия за стабилност, сигурност и общ напредък на целия Европейски съюз. Визитата на държавния глава на Черна гора в България през първите дни на Българското председателство на Съвета на ЕС е символична и е знак за високата оценка, която страната ни дава за индивидуалните постижения и реалните реформи, които осъществяват страните кандидати за членство в Съюза. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с черногорския си колега Филип Вуянович.
 
Филип Вуянович е на официално посещение в България по покана на българския президент. Той е първият държавен глава, който е на визита в страната ни през годината на Председателството на Съвета на ЕС като признание за напредъка на Черна гора в процеса на интеграция в Европейския съюз и НАТО.
 
Сътрудничеството в сферата на европейската интеграция е важна предпоставка и за задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и Черна гора, съгласиха се Румен Радев и Филип Вуянович.

Обменът на инвестиции, туризмът, образованието и науката бяха сред изброените области на взаимен интерес, върху чието развитие следва да бъдат насочени повече усилия от двете страни. 

Двамата държавни ръководители поеха ангажимент да работят съвместно за изграждането на Международен институт за устойчиви технологии с научен център за Югоизточна Европа с подкрепата на Европейския съюз, който да осъществява съвместни научни и високотехнологични проекти в медицината и други области и да обедини младите изследователи от региона.
 
Румен Радев поздрави Черна гора по случай присъединяването ѝ към НАТО и изрази готовността на България да сподели своя опит и добри практики от членството си в Алианса.
 
Президентът Филип Вуянович от своя страна изрази благодарност за последователната подкрепа, която България оказва на Черна гора в диалога с европейските институции.

„Посредничеството на България донесе важни послания от Европейския съюз за региона на Западните Балкани – чрез Българското председателство ние получихме уверение, че перспективата за присъединяване към ЕС е реална, че процесът на излизане на Обединеното кралство няма да забави темповете на интеграция на страните кандидати и че жизненоважната европейска помощ за развитието на региона ще бъде запазена“, заяви държавният глава на Черна гора.

Президентът Вуянович също така оцени високо намерението на страната ни да бъде домакин на среща на върха на държавните и правителствени ръководители на ЕС и Западните Балкани по време на своето председателство, на която ще бъде формулирана пътна карта за бъдещата интеграция на региона.


В категории: Свят , Новини , Международна политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки