Наша гордост: Българин патентова брайлов екран за телефони за незрящи


Наша гордост: Българин патентова брайлов екран за телефони за незрящи
Симка: БНР
14 Януари 2018, Неделя


Изобретението ще помага на незрящи чрез създаването на текстови и компютърен интерфейс

Автор: Десант

Брайловият екран в помощ на хора със зрителни увреждания вече е патентован. Негов автор е проф. Димитър Карастоянов от Института по информационни и комуникационни технологии при Българската академия на науките и неговия екип.

Изобретението ще помага на незрящи чрез създаването на текстови и компютърен интерфейс. Решението за патента е издадено на 31 януари миналата година.

„Иновацията при нас е тази, че стремежът е в една по-голяма матрица да показваме не само букви и цифри, т.е. символи което е решен проблем за брайловите дисплеи, но да показваме графични символи, а именно прости графики, икони на Windows, а напоследък вече се занимаваме и с по-големи графични обекти като обекти на културно-историческото наследство”, разказа проф. Карастоянов.

Брайловият екран може да бъде внедрен в таблети и смарт телефони. Една от телекомуникационните компании у нас вече е проявила интерес към патента. Ако една сериозна фирма с възможности за подобрения с по-голям ресурс да минимизира размера на брайловия екран, то тогава потребителят с увредено зрение би могъл да докосва екрана на смартфона и по този начин да „вижда" контури.

За активната си дейност проф. Димитър Карастоянов е включен в „Златната книга на откривателите и изобретателите в България" към Патентното ведомство и е удостоен с награда през миналата година.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки